Realisaties: transportmiddelenindustrie

De transportmiddelenindustrie heeft in februari 2013 bijna 7 procent minder omzet gerealiseerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. De waarde van de orderontvangsten nam eveneens af vergeleken met een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag namen ook het verkoopvolume en het productievolume af. De afzetprijzen zijn in februari licht gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2012 kleiner dan in het vierde kwartaal een jaar eerder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2013)

Omzet afgenomen

In februari 2013 nam de omzet in de transportmiddelenindustrie met bijna 7 procent af ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De omzet op de binnenlandse markt nam met ruim 25 procent af, terwijl de buitenlandse omzet met ruim 3,5 procent toenam. Met een werkdag minder dan dezelfde maand vorig jaar en licht gestegen afzetprijzen nam het verkoopvolume per gemiddelde werkdag af met bijna 3 procent.

Sterke afname binnenlandse orders

De binnenlandse en buitenlandse orderontvangsten lieten in februari 2013 een tegengesteld beeld zien. Op de binnenlandse markt daalde de waarde van de ontvangen orders met bijna 60 procent. De buitenlandse vraag naar nieuwe producten nam met ruim 5 procent toe. De totale waarde van de orderontvangsten nam hiermee met 15 procent af.

Afzetprijzen licht gestegen

De afzetprijzen zijn in de transportmiddelenindustrie in februari 2013 met bijna 1 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Op de binnenlandse markt bleven de afzetprijzen nagenoeg gelijk, terwijl buitenlandse afnemers ruim 1,5 procent meer betaalden voor hun product.

Productievolume afgenomen

Het productievolume per gemiddelde werkdag was in de transportmiddelenindustrie in februari 4 procent kleiner dan in dezelfde maand van 2012.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

In het vierde kwartaal van 2012 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de transportmiddelenindustrie ruim 6 procent kleiner dan een jaar eerder. Voor het vierde kwartaal op rij liet de toegevoegde waarde een krimp zien ten opzichte van het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)