Realisaties overige industrie: hout- en bouwmaterialenindustrie

De omzet van de hout- en bouwmaterialenindustrie was in februari 2013 bijna 2 procent lager dan een jaar eerder. De afzet en productie per gemiddelde werkdag lagen boven het niveau van februari vorig jaar. In februari werden de producten tegen een lagere prijs verkocht.

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2013)

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2013)

Minder omzet, meer afzet

De omzet van de hout- en bouwmaterialenindustrie is in februari 2013 met bijna 2 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Op de binnenlandse markt nam het bedrag aan verkopen met 2,5 procent af, op de exportmarkt bleef deze vrijwel gelijk. Licht afgenomen prijzen en een werkdag minder hadden een negatief effect op de omzet. De afzet per gemiddelde werkdag steeg met 3,5 procent.

In de onderliggende branche houtindustrie werd 14 procent minder omgezet, terwijl in de bouwmaterialenindustrie de omzet 3,5 procent toenam.

Producten iets goedkoper

De producten van de hout- en bouwmaterialenindustrie waren in februari 2013 vrijwel gelijk aan februari 2012. Binnen de landsgrenzen daalde de prijzen met ruim een half procent, op de exportmarkt stegen de prijzen licht.

In de subbranche houtindustrie daalden de prijzen anderhalf procent, de prijzen in de bouwmaterialenindustrie bleven vrijwel gelijk. In de houtindustrie daalden de prijzen in eigen land harder dan op de exportmarkt. In de bouwmaterialenindustrie stegen de prijzen met 1 procent op de buitenlandse markt, in Nederland bleven de prijzen vrijwel gelijk.

Productie neemt toe

Het productievolume per gemiddelde werkdag van de hout- en bouwmaterialenindustrie was in februari 2013 ruim 8 procent hoger dan een jaar eerder.

In de houtindustrie daalde de productie per gemiddelde werkdag met bijna 8 procent, de productie in de bouwmaterialenindustrie steeg met ruim 12 procent.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In mei 2013 (verslagmaand maart 2013) worden de realisaties in de textiel-, kleding- en lederindustrie behandeld.

Branche                                                 Verslagmaand

Textiel-, kleding- en lederindustrie         maart 2013, juli 2013, november 2013

Papier- en grafische industrie               april 2013, augustus 2013, december 2013

Meubelindustrie                                      mei 2013, september 2013, januari 2013

Hout- en bouwmaterialenindustrie         juni 2013, oktober 2013, februari 2013