Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

In februari 2013 was de omzet van de elektrotechnische en machine-industrie 13 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook de afzet per gemiddelde werkdag en het productievolume per gemiddelde werkdag namen af ten opzichte van vorig jaar. Tevens was de waarde van de orderontvangsten lager. De afzetprijs is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2013)

Omzet afgenomen

De afname van de omzet in de elektrotechnische en machine-industrie bedroeg in februari 13 procent ten opzichte van februari 2012. De afname kwam voort uit zowel het binnen- als buitenland. Het binnenland zag een afname van 10 procent en het buitenland een afname van 14 procent. Februari had een werkdag minder dan februari 2012 en de afzetprijs lag hoger. Per gemiddelde werkdag nam de afzet 11 procent af.

Bij de onderliggende branches is de grootste afname te vinden in de machine-industrie, waar de omzet met 16 procent afnam. In het buitenland nam de omzet sterker af in deze subbranche, namelijk met 17 procent, terwijl de omzet in het binnenland met 11 procent afnam. In de twee overige subbranches, de elektrotechnische industrie en de elektrische apparatenindustrie, nam de omzet af met respectievelijk ruim 7 procent en bijna 5 procent. In de elektrotechnische industrie was de afname het sterkst in het binnenland, namelijk 14 procent. In het buitenland nam de omzet met ruim 5 procent af. In de elektrische apparatenindustrie ontliepen de ontwikkelingen voor het binnen- en buitenland elkaar niet veel.

Minder orders ontvangen

De waarde van de ontvangen orders was in februari 18 procent lager dan in februari 2012. De orderontvangsten waren in het binnenland 14 procent en in het buitenland 19 procent lager.

De afname van de orderontvangsten in februari kwam voornamelijk door de machine-industrie. In deze subbranche was de waarde van de ontvangen orders bijna 30 procent lager dan in februari 2012.  Het binnen- en buitenland toonden hierbij een vergelijkbare afname. In de elektrische apparatenindustrie waren de orderontvangsten met een half procent afgenomen. Dit kwam door een toename van 13 procent in de orderontvangsten uit het binnenland en een afname van bijna 10 procent vanuit het buitenland. In de elektrotechnische industrie namen de orderontvangsten toe. De waarde van de ontvangen bestellingen was 11 procent hoger dan een jaar eerder. Terwijl in het binnenland de orderontvangsten vrijwel gelijk bleven, nam de vraag naar producten in deze subbranche vanuit het buitenland met 14 procent toe.

Hogere afzetprijs

In februari 2013 moest er voor de producten van de elektrotechnische en machine-industrie 3 procent meer betaald worden dan een jaar eerder. De afzetprijs steeg in het binnenland met bijna 2 procent en in het buitenland met 3,5 procent.

De grootste stijging kwam voor rekening van afnemers in de subbranches elektrische apparatenindustrie en machine-industrie. In deze onderliggende branches steeg de afzetprijs met ruim 3,5 procent. Voor afnemers uit het buitenland stegen de prijzen harder. Zij moesten bijna 5 procent meer afrekenen voor dezelfde producten dan een jaar eerder. In de subbranche elektrotechnische industrie bleef de afzetprijs vrijwel gelijk. Dit kwam door een toename van de afzetprijs in het binnenland en een afname van de afzetprijs in het buitenland.

Minder geproduceerd

Er werd in februari 2013 in de elektrotechnische en machine-industrie minder geproduceerd dan in februari 2012. Het productievolume per gemiddelde werkdag lag ruim 4,5 procent lager. Bij de subbranches elektrotechnische industrie en machine-industrie nam de productie per gemiddelde werkdag circa 5 procent af. In de elektrische apparatenindustrie was de afname kleiner. In deze subbranche nam het productievolume per gemiddelde werkdag met 2 procent af.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)