Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In februari 2013 heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie ruim 3 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Ook lag het productievolume per gemiddelde werkdag op een lager niveau. Het niveau van de ontvangen orders lag boven dat van februari 2012. Producten werden tegen lagere prijzen afgerekend. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2012 kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2013)

Minder omzet, verkoopvolume groter

In februari 2013 was de omzet in de basismetaal- en metaalproductenindustrie ruim 3 procent lager dan een jaar eerder. De afzetprijzen daalden ten opzichte van dezelfde maand van het vorige jaar. Februari telde een werkdag minder dan februari 2012. Per gemiddelde werkdag verkocht de branche bijna 3,5 procent meer producten dan een jaar geleden.

Beide subbranches droegen bij aan de omzetafname. In februari 2013 werd in de subbranche basismetaalindustrie 2,5 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt bleef de omzet vrijwel gelijk aan die van een jaar eerder, op de exportmarkt werd ruim 3 procent minder omgezet. In de metaalproductenindustrie daalde de omzet met bijna 3,5 procent. In deze subbranche nam de binnenlandse omzet met ruim 5 procent af, de omzet op de buitenlandse markt daalde met bijna 1 procent.

Hogere waarde ontvangen orders

De basismetaal- en metaalproductenindustrie heeft in februari 2013 bijna 9 procent meer aan orders ontvangen dan in dezelfde maand een jaar eerder. De extra bestellingen kwamen volledig uit het buitenland. Daar namen de orderontvangsten met 22 procent in waarde toe. In eigen land was de waarde van de ontvangen orders 11 procent lager dan in februari 2012.

In de subbranche metaalproductenindustrie nam de waarde van de ontvangen orders met 18 procent toe. De basismetaalindustrie kende een afname van 6 procent.

Goedkopere producten

De basismetaal- en metaalproductenindustrie vroeg in februari 2013 ruim 1,5 procent minder voor haar producten dan een jaar eerder. De prijzen op de exportmarkt daalden harder dan die in het binnenland.

In de subbranche basismetaalindustrie zijn de producten bijna 4 procent goedkoper geworden. In de metaalproductenindustrie bleven de prijzen vrijwel gelijk aan die van februari 2012.

Productie neemt af

In februari 2013 lag de productie van de basismetaal- en metaalproductenindustrie op een lager niveau dan het jaar ervoor. Per gemiddelde werkdag was het productievolume ruim 1,5 procent kleiner.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het vierde kwartaal van 2012 bijna 4 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)