Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie is in februari 2013 met bijna 4 procent afgenomen ten opzichte van de omzet van dezelfde maand een jaar eerder. Ook lag het productievolume per gemiddelde werkdag op een lager niveau. Vergeleken met februari 2012 betaalden afnemers minder voor de producten van deze branche. In de chemische industrie namen de orderontvangsten af, in de farmaceutische industrie namen de orderontvangsten toe.

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2013)

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2013)

Minder omzet, verkoopvolume groter

In februari is de omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie met bijna 4 procent afgenomen vergeleken met februari 2012. Over de grens nam de omzet toe, met ruim 0,5 procent, maar in het binnenland nam de omzet af met 11 procent. Februari 2013 telde een werkdag minder dan februari 2012. Het verkoopvolume per gemiddelde werkdag was deze maand 1,5 procent groter vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

In februari 2013 nam de binnenlandse omzet van de subbranche aardolie-industrie met 17 procent af, terwijl de buitenlandse omzet met 10 procent toenam. Hiermee kwam de totale omzet voor deze subbranche uit op een afname van bijna 3,5 procent. In de chemische industrie nam de omzet met bijna 6 procent af. De farmaceutische industrie sloot februari af met ruim 3 procent minder omzet. Opvallend is daarbij dat de binnenlandse omzet in deze subbranche met 17 procent toenam. De omzet in de rubber- en kunststofproductenindustrie kwam uit op een toename van 5 procent.

Waarde orderontvangsten wisselend

In februari 2013 kende de chemische industrie ruim 5 procent lagere orderontvangsten dan in februari vorig jaar. Op de nationale markt daalden de orderontvangsten in deze subbranche met 5 procent, op de exportmarkt daalde de vraag met bijna 6 procent.

De farmaceutische industrie kreeg in februari 2013 bijna 2,5 procent meer aan bestellingen binnen vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. De vraag uit het binnenland steeg met 21 procent, de vraag uit het buitenland bleef vrijwel gelijk aan die van februari 2012.

Prijzen gedaald

De producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie waren in februari ruim 0,5 procent goedkoper dan in februari 2012. Alleen in de subbranche aardolie-industrie was er een prijsdaling te zien, de producten in deze branche werden ruim 2 procent goedkoper. In de chemische industrie en de farmaceutische industrie bleven de prijzen vrijwel gelijk. In de rubber- en kunststofproductenindustrie stegen de prijzen ten opzichte van februari 2012, met ruim 1,5 procent.

Productie lager

In februari 2013 produceerde de branche minder dan een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie nam met ruim 5 procent af.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)