Oordeel en verwachtingen overige industrie: meubelindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van maart 2013 laat een onveranderd somber beeld zien in de meubelindustrie. De orderontvangsten zijn afgenomen, net als de productie. De orderpositie is echter toegenomen en de verwachtingen voor komende maanden zijn minder negatief. De meubelindustrie maakt, in termen van omzet, slechts één procent uit van de totale industrie.

Werkvoorraad toegenomen

Volgens de ondernemers in de meubelindustrie zijn de orderontvangsten in de periode december - februari afgenomen ten opzichte van de periode september – november. De productie is eveneens gedaald. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, steeg iets en kwam in maart uit op 79,9. De ondernemers in deze branche die de omvang van hun orderportefeuille als te klein beoordelen, zijn nog altijd ruim in de meerderheid. Over de buitenlandse orderpositie zijn de ondernemers negatiever dan een maand eerder. De voorraden eindproduct worden, net als in februari, als te klein beoordeeld.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Minder negatieve verwachtingen

De ondernemers zijn minder pessimistisch in hun verwachtingen voor de komende drie maanden. Wel blijven de verwachtingen flink negatief. Ze verwachten een verder afnemende productie in de komende maanden. Daarbij verwachten ze eveneens minder in te gaan kopen bij hun leveranciers. Verder wordt er een krimp van de werkgelegenheid voorzien, maar in mindere mate dan een maand eerder. De ondernemers voorzien een kleine afname van de afzetprijzen. Ook over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers nog altijd pessimistisch, maar ook hier iets minder dan vorige maand.

Verwachting voor maart 2013 tot en met mei

Verwachting voor maart 2013 tot en met mei

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In mei zullen de oordelen en verwachtingen van de Textiel-, kleding- en lederindustrie worden weergegeven.
Branche                                                        Verslagmaand
 Hout- en bouwmaterialenindustrie               april 2013, augustus 2013
Textiel-, kleding- en lederindustrie                 mei 2013, september 2013
Papier- en grafische industrie                       juni 2013, oktober 2013
Meubelindustrie                                              juli 2013, november 2013