Monitor prijzen commerciële dienstverlening vierde kwartaal 2012

  • Prijzen commerciële dienstverlening 0,5 procent hoger dan een jaar geleden
  • Prijzen vervoer en opslag 2,2 procent hoger
  • Prijzen makelaars en taxateurs met 6,8 procent fors lager
  • Prijzen diensten in verband met gebouwen 2,2 procent hoger

In het vierde kwartaal van 2012 lagen de prijzen van de commerciële dienstverlening 0,5 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2011. Vorig kwartaal waren de prijzen nog 0,1 procent lager dan een jaar eerder. Binnen de commerciële dienstverlening laten de sectoren verschillende prijsontwikkelingen zien.

Prijsontwikkeling commerciële dienstverlening

Prijsontwikkeling commerciële dienstverlening

Prijsstijging vervoer en opslag even hoog als in tweede en derde kwartaal

In de sector vervoer en opslag waren in het vierde kwartaal van 2012 de prijzen 2,2 procent hoger dan een jaar eerder. De prijzen van vervoer te land en via pijpleidingen lagen 1,8 procent, die van koeriers 2,8 procent hoger. Net als vorige kwartalen werd de prijsstijging in de transportsector onder andere veroorzaakt door de gestegen brandstofkosten.

Prijsontwikkeling Informatie en communicatie en IT-dienstverleners

Prijsontwikkeling Informatie en communicatie en IT-dienstverleners

Prijsdaling informatie en communicatie minder dan in voorgaande kwartalen

De prijzen in de sector informatie en communicatie lagen in het vierde kwartaal 0,4 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2011. In het derde kwartaal was dit nog 1,7 procent. De daling in deze sector werd onder andere veroorzaakt door een prijsdaling van 0,5 procent in de IT-branche. IT-dienstverleners concurreren nog steeds op prijs om opdrachten te verkrijgen. In het vierde kwartaal van 2012 behaalden de IT-dienstverleners 7,6 procent minder omzet dan een jaar eerder.

Prijsontwikkeling notarissen, architecten en makelaars

Prijsontwikkeling notarissen, architecten en makelaars

Prijzen makelaars, notarissen en architecten verder onder druk

In het vierde kwartaal van 2012 lagen de prijzen van vrije beroepen en wetenschappelijke en technische diensten 0,7 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2011. De onderliggende branches lieten een wisselend beeld in prijsontwikkelingen zien. De prijzen van de makelaars en taxateurs waren dit kwartaal 6,8 procent lager dan een jaar geleden. Dit is de grootste daling sinds begin 2006. Vooral de prijzen van bemiddeling bij verkoop van bedrijfspanden waren  met 10,5 procent fors lager. Bij notariële diensten daalden de prijzen met 3 procent iets minder hard. De prijzen van architecten staan ook onder druk. Als gevolg van de malaise in de bouw waren de prijzen van architecten 2,1 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2011. Dit komt ook tot uiting in de omzet:  architecten hebben in het laatste kwartaal 22 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De omzet in de architectenbranche daalt al sinds het eerste kwartaal van 2009. Deze daling was sinds het begin van de economische crisis nog nooit zo groot als in het vierde kwartaal van 2012.

Prijzen administratieve en ondersteunende dienstensector stijgen licht

De prijzen van de administratieve en ondersteunende diensten waren 1,4 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2011. De prijzen van diensten in verband met gebouwen lagen 2,2 procent hoger, vrijwel evenveel als in het vorige kwartaal. De prijzen van arbeidsbemiddeling en personeelsvoorziening waren 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Vorig kwartaal was de stijging met 1,2 procent iets minder groot. .

Ömer Eryigit

Bronnen: