Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie is in januari 2013, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder, met 11 procent afgenomen. Ook de afzet per gemiddelde werkdag en het productievolume per gemiddelde werkdag namen af ten opzichte van vorig jaar. Tevens was de waarde van de orderontvangsten lager. De afzetprijs is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2013)

Omzet afgenomen

De afname van de omzet in de elektrotechnische en machine-industrie bedroeg 11 procent ten opzichte van januari 2012. De omzet vanuit het buitenland nam hierbij sterker af, namelijk 12 procent, dan de omzet vanuit het binnenland, ruim 6 procent. Met hetzelfde aantal werkdagen als in januari 2012 en een hogere afzetprijs nam de afzet per gemiddelde werkdag met 13 procent af.

Gekeken naar de onderliggende branches, is de grootste afname te vinden in de subbranche elektrotechnische industrie. De omzet ten opzichte van vorig jaar nam af met 21 procent. Bij de subbranche machine-industrie was de totale omzet 10 procent lager dan de omzet in dezelfde maand een jaar eerder. Deze afname werd geheel gedragen door ontwikkelingen op de exportmarkt. Niet alle subbranches zagen de totale omzet afnemen. Bij de elektrische apparatenindustrie werd een toename van ruim een half procent genoteerd. Dit was te danken aan tegengestelde bewegingen in het binnen- en buitenland. De omzet in het binnenland nam af met 14 procent, terwijl de omzet in het buitenland met 14 procent toenam.

Minder orders ontvangen

De waarde van de ontvangen orders was in januari 10 procent lager dan de waarde in dezelfde maand een jaar eerder. Voornamelijk vanuit het binnenland namen de orderontvangsten af, namelijk met 23 procent, terwijl de orderontvangsten vanuit het buitenland met ruim 5 procent afnamen.

In alle subbranches was de waarde van de ontvangen bestellingen lager dan in januari 2012, maar met name bij de elektrotechnische industrie en de elektrische apparatenindustrie was deze daling sterk. Met respectievelijk 14 procent en 24 procent daalde de waarde van de ontvangen orders in deze subbranches. Zowel uit het binnenland als het buitenland nam de vraag naar producten uit deze industrieën af. Bij de subbranche machine-industrie veroorzaakte vooral een afnemende vraag vanuit het binnenland de afname van de orderontvangsten met 6 procent. Deze binnenlandse ontvangsten namen met 23 procent af, terwijl vanuit het buitenland de waarde van de ontvangen orders in deze branche vrijwel gelijk bleef.

Hogere afzetprijs

In januari 2013 moest er voor de producten van de elektrotechnische en machine-industrie bijna 2,5 procent meer betaald worden dan een jaar eerder. De afzetprijs steeg in het binnenland met bijna 2 procent en in het buitenland met ruim 2,5 procent. De grootste stijging kwam voor rekening van afnemers in de subbranche elektrische apparatenindustrie en de subbranche machine-industrie. In deze onderliggende branches steeg de afzetprijs met ruim 3 procent, waarbij afnemers in het buitenland ten opzichte van vorig jaar ongeveer 4 procent meer moesten afrekenen voor dezelfde producten. In de subbranche elektrotechnische industrie bleef de afzetprijs vrijwel gelijk.

Minder geproduceerd

De elektrotechnische en machine-industrie produceerde in januari 2013 minder dan een jaar eerder. Het productievolume per gemiddelde werkdag lag bijna 7 procent lager. Vooral bij de subbranche elektrotechnische industrie is de productie sterk afgenomen, met 18 procent.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)