Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

De basismetaal- en metaalproductenindustrie heeft in januari 2013 bijna 2,5 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag werd er weliswaar meer verkocht, maar was de productie kleiner. Het niveau van de ontvangen orders lag onder dat van januari 2012. Producten werden tegen lagere prijzen afgerekend.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2013)

Omzet neemt toe

In januari 2013 was de omzet in de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 2,5 procent hoger dan een jaar geleden. De afzetprijzen daalden ten opzichte van dezelfde maand van het vorige jaar. Januari 2013 had evenveel werkdagen als januari een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag verkocht de branche ruim 3,5 procent meer producten dan een jaar geleden.

Beide subbranches droegen bij aan de omzettoename. In de subbranche basismetaalindustrie nam de omzet met ruim 3,5 procent toe, in de metaalproductenindustrie werd ruim 1,5 procent meer omgezet. Opvallend is dat in beide subbranches de buitenlandse omzet toenam, terwijl de binnenlandse omzet afnam.

Lagere waarde ontvangen orders

Het bedrag aan ontvangen orders door de basismetaal- en metaalproductenindustrie lag in januari 14 procent lager dan in januari 2012. Hierbij daalde de waarde van de door buitenlandse klanten geplaatste orders sterker dan die van de orders uit Nederland. Dit heeft voor een deel te maken met de erg hoge buitenlandse orderontvangsten van januari 2012.

In de subbranche metaalproductenindustrie nam de waarde van de ontvangen orders met 22 procent af. De basismetaalindustrie kende een afname van bijna 3 procent.

Goedkopere producten

De basismetaal- en metaalproductenindustrie vroeg in januari 2013 ruim 1 procent minder voor haar producten dan een jaar eerder. De prijzen op de exportmarkt daalden 2 procent, terwijl die in het binnenland vrijwel gelijk bleven.

In de subbranche basismetaalindustrie zijn de producten 3 procent goedkoper geworden. In de metaalproductenindustrie bleven de prijzen vrijwel gelijk aan die van januari 2012.

Productie neemt af

In januari 2013 lag de productie van de basismetaal- en metaalproductenindustrie op een lager niveau dan het jaar ervoor. Per gemiddelde werkdag was het productievolume ruim 5 procent kleiner.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het derde kwartaal van 2012 ruim 3,5 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)