Oordeel en verwachtingen overige industrie: papier- en grafische industrie

De conjunctuurenquête Nederland van februari 2013 laat een iets minder pessimistisch beeld zien van de papier- en grafische industrie ten opzichte van een maand eerder. De ondernemers zijn weliswaar negatief in hun oordelen, maar voorzien wel een groei van de productie.

Orderpositie klein

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode november – januari nagenoeg gelijk ten opzichte van die in de periode augustus - oktober. De productie wijzigde in die periode ook nauwelijks. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in februari uit op 91,2 en was vergelijkbaar met voorgaande maanden. De omvang van de totale orderpositie wordt door de ondernemers, gelet op de tijd van het jaar, als klein beoordeeld. In vergelijking met een maand eerder verslechterde dit oordeel. Het oordeel over de buitenlandse orderpositie verbeterde iets. Het oordeel over de voorraad gereed product was in februari iets negatiever.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

Ondernemers blijven negatief over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun eigen bedrijf in de komende drie maanden. Wel wordt er een groei van de productie voorzien. De inkoop bij leveranciers zal op peil blijven. De werkgelegenheid blijft in de komende maanden echter onder druk staan. Daarnaast zullen de prijzen die ze aan afnemers in rekening brengen, blijven dalen.

Verwachting voor februari  tot en met april 2013

Verwachting voor februari tot en met april 2013

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In maart zullen de oordelen en verwachtingen van de Meubelindustrie worden weergegeven.
Branche                                                   Verslagmaand
Meubelindustrie                                         maart 2013, juli 2013
Hout- en bouwmaterialenindustrie            april 2013, augustus 2013
Textiel-, kleding- en lederindustrie            mei 2013, september 2013
Papier- en grafische industrie                  juni 2013, oktober 2013