Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

In december 2012 heeft de elektrotechnische en machine-industrie 14 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was kleiner, het productievolume lag ook op een lager niveau. De waarde van de orderontvangsten was lager. De producten werden tegen hogere prijzen verrekend dan een jaar eerder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (december 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (december 2012)

Lagere omzet

De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie nam in december 2012 met 14 procent af in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De binnenlandse omzet daalde met 12 procent, de buitenlandse omzet met 15 procent. December 2012 telde twee werkdagen minder dan december 2011. Per gemiddelde werkdag was het verkoopvolume ruim 6 procent kleiner. Het productievolume was bijna 8 procent kleiner. De afzetprijzen stegen daarentegen met bijna 1,5 procent.

In de onderliggende branche elektronische en elektrische apparatenindustrie nam de omzet met 22 procent af. De binnenlandse omzet in deze subbranche daalde minder hard dan de buitenlandse omzet: met respectievelijk 13 en 25 procent. In de machine-industrie nam de omzet met bijna 10 procent af. De ontwikkelingen van de binnenlandse en buitenlandse omzet lagen in deze subbranche dichter bij elkaar: de binnenlandse omzet nam met 11 procent af, de buitenlandse omzet met ruim 9 procent.

In het vierde kwartaal is de omzet in de elektrotechnische en machine-industrie afgenomen met ruim 5 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2011. Over heel 2012 was er in deze branche een omzetdaling van ruim 7 procent.

Orderontvangsten nemen af

In december 2012 was de waarde van de ontvangen orders binnen de elektrotechnische en machine-industrie 21 procent lager dan de waarde in december 2011. In de machine-industrie nam de waarde van de nieuwe bestellingen met 15 procent af, de waarde van de orders op de binnenlandse markt daalde in deze subbranche harder dan op de exportmarkt. De orderontvangsten binnen de elektronische en elektrische apparatenindustrie waren 30 procent lager. In deze subbranche daalde de waarde op de exportmarkt harder dan op de nationale markt.

In het vierde kwartaal waren de orderontvangsten 10 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2011. Op jaarbasis bleef de waarde van de orders in 2012 vrijwel gelijk aan de waarde van 2011.

Hogere afzetprijs

In december 2012 moest er voor de producten van de elektrotechnische en machine-industrie bijna 1,5 procent meer betaald worden dan een jaar eerder. In de onderliggende branche elektronische en elektrische apparatenindustrie was er een duidelijk verschil waarneembaar tussen de prijsstijgingen in het binnenland en het buitenland. Deze waren respectievelijk ruim een half en ruim 1,5 procent.

De prijsstijging in het vierde kwartaal 2012 in de elektrotechnische en machine-industrie is vergelijkbaar met de prijsontwikkeling van december. Over heel 2012 stegen de prijzen in de elektrotechnische en machine-industrie met bijna 1,5 procent ten opzichte van de prijzen in 2011.

Minder geproduceerd

Per gemiddelde werkdag was de productie in de elektrotechnische en machine-industrie in december bijna 8 procent lager dan in december 2011.

In het vierde kwartaal nam de gemiddelde dagproductie met bijna 3 procent af vergeleken met het vierde kwartaal van 2011. Daarmee kwam de daling over heel 2012 uit op ruim 1,5 procent vergeleken met 2011.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)