Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

Net als in de voorgaande maanden heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie in december 2012 minder omzet gerealiseerd dan een jaar eerder. De omzet was 13 procent lager dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Per gemiddelde werkdag waren ook het verkoop- en productievolume kleiner. De branche ontving in december een lagere waarde aan orders. Ook daalden de producten verder in prijs.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (december 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (december 2012)

Omzet en verkoopvolume nemen af

In december 2012 was de omzet in de basismetaal- en metaalproductenindustrie 13 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Door lagere afzetprijzen en twee werkdagen minder was de hoeveelheid verkochte producten per gemiddelde werkdag ruim 2 procent minder.

In de subbranche basismetaalindustrie nam de omzet met ruim 8 procent af, in de metaalproductenindustrie werd 14 procent minder omgezet. De lagere omzet van de basismetaalindustrie werd volledig veroorzaakt door ontwikkelingen op de exportmarkt; daar werd een afname van 11 procent gerealiseerd ten opzichte van december vorig jaar, terwijl de omzet op de binnenlandse markt met 2 procent toenam. In de metaalproductenindustrie ontliepen de ontwikkelingen op de binnenlandse en de exportmarkt elkaar niet veel.

Over heel 2012 was er in de basismetaal- en metaalproductenindustrie een omzetdaling van bijna 8 procent in vergelijking met 2011. Het vierde kwartaal van 2012 liet een omzetdaling bijna 9 procent zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Beide subbranches droegen over heel 2012 bij aan de omzetafname van de branche. In de basismetaalindustrie was de afname met 13 procent sterker dan die in de metaalproductenindustrie waar het bedrag aan verkopen bijna 4,5 procent lager lag vergeleken met een jaar eerder.

Lagere waarde ontvangen orders

De basismetaal- en metaalproductenindustrie heeft in december 2012 voor bijna 3 procent minder aan orders ontvangen dan een jaar geleden. In de subbranche basismetaalindustrie daalde de vraag met 16 procent. De metaalproductenindustrie kende een toename van bijna 6 procent.

In de subbranche basismetaalindustrie daalde de vraag uit het buitenland met 20 procent terwijl in het binnenland de vraag met bijna 1 procent toenam. De metaalproductenindustrie liet een tegengesteld beeld zien: vanuit het buitenland was er 17 procent meer vraag terwijl de binnenlandse orders met 3 procent afnamen.

In 2012 was de waarde van de ontvangen orders in de basismetaal en metaalproductenindustrie bijna 3,5 procent lager in vergelijking met 2011. In het laatste kwartaal van 2012 daalden de orders met bijna 2,5 procent.

Goedkopere producten

In december 2012 waren de producten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie ruim 1 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen op de binnenlandse markt bleven vrijwel gelijk aan die van een jaar eerder, terwijl die op de exportmarkt met ruim 2 procent daalden.

Over het hele jaar 2012 vroeg de basismetaal- en de metaalproductenindustrie bijna 1,5 procent minder voor haar producten dan een jaar eerder. In de basismetaalindustrie werden de producten ruim 4 procent goedkoper, terwijl in de metaalproductenindustrie de prijzen vrijwel gelijk bleven ten opzichte van 2011. In het vierde kwartaal van 2012 lag het prijsniveau in de basismetaal- en metaalproductenindustrie ruim 1,5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2011.

Productie neemt af

In vergelijking met een jaar geleden werd er in december 2012 per gemiddelde werkdag bijna 3 procent minder geproduceerd door de basismetaal- en de metaalproductenindustrie.

De gemiddelde dagproductie lag in het vierde kwartaal van 2012 bijna 3,5 procent lager dan een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie over heel 2012 nam met 2 procent af.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het derde kwartaal van 2012 ruim 3,5 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)