Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie is in december 2012 met ruim 4 procent toegenomen ten opzichte van de omzet van dezelfde maand een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag waren het verkoopvolume en het productievolume groter. Vergeleken met december 2011 betaalden afnemers meer voor de producten van deze branche. In de chemische en de farmaceutische industrie namen de orderontvangsten toe.

Omzet, productie en afzetprijs (december 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (december 2012)

Omzet gestegen

In december is de omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie toegenomen met ruim 4 procent vergeleken met december 2011. Zowel over de grens als in het binnenland nam de omzet toe, met respectievelijk 2,5 en ruim 6 procent. December 2012 telde twee werkdagen minder dan december 2011. Het verkoopvolume per gemiddelde werkdag was deze maand 12 procent groter vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

In december 2012 nam de binnenlandse omzet van de subbranche aardolie-industrie toe met bijna 1,5 procent. De buitenlandse omzet nam met ruim 5 procent af, waardoor de totale omzet voor deze subbranche uitkwam op een afname van ruim 2 procent. In de chemische industrie nam de omzet sterk toe, met 12 procent. De farmaceutische industrie sloot december af met bijna 9 procent meer omzet.Opvallend is daarbij dat de buitenlandse omzet in deze subbranche met 13 procent toenam, terwijl de binnenlandse omzet met 16 procent af nam. De omzet in de rubber- en kunststofproductenindustrie kwam uit op een afname van ruim 6 procent.

In het vierde kwartaal is de omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie toegenomen met bijna 5 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2011. Over heel 2012 was er in deze branche een omzetstijging van bijna 6 procent.

Waarde orderontvangsten hoger

In december 2012 kende de chemische industrie 13 procent hogere orderontvangsten dan in december vorig jaar. Op de nationale markt stegen de orderontvangsten in deze subbranche met 20 procent, op de exportmarkt met bijna 10 procent.

De farmaceutische industrie kreeg bijna 6 procent meer aan bestellingen binnen. De vraag uit het binnenland bleef vrijwel gelijk, de vraag uit het buitenland steeg met ruim 6 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

In beide subbranches waren de orderontvangsten in het vierde kwartaal 2012 aanzienlijk hoger dan in de eerste drie kwartalen vergeleken met dezelfde kwartalen in 2011. In de chemische industrie was de waarde van de orders in het vierde kwartaal 16 procent hoger vergeleken met dezelfde periode in 2011. In de farmaceutische industrie 12 procent. Over het hele jaar 2012 waren de waarden van de orders respectievelijk bijna 6 en 1 procent hoger dan in 2011.

Prijzen gestegen

De producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie waren in december bijna 3 procent duurder dan in december 2011. Alleen bij de farmaceutische industrie was er een prijsdaling te zien, producten op de buitenlandse markt daalden daar in prijs. Deze producten werden ruim 2 procent goedkoper ten opzichte van december 2011.

Over heel 2012 stegen de prijzen in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie ruim 5 procent vergeleken met 2011. In het vierde kwartaal van 2012 zijn de prijzen met bijna 4,5 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van 2011.

Productie hoger

In december 2012 produceerde de branche, voor de tiende maand op rij, meer dan een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie nam met 5 procent toe.

In het vierde kwartaal van 2012 nam de gemiddelde dagproductie met ruim 5 procent toe vergeleken met het vierde kwartaal van 2011. Daarmee kwam de stijging over heel 2012 uit op 3,5 procent vergeleken met 2011.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)