Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van januari 2013 laat een slechter beeld zien voor de voedings- en genotmiddelenindustrie. De werkvoorraad is nagenoeg niet afgenomen, de oordelen bleven negatief en de ondernemers zijn minder optimistisch in hun verwachtingen voor komende maanden.

Ondernemers ontevreden over werkvoorraad

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode oktober – december toegenomen ten opzichte van de periode juli - september. De productie is eveneens iets toegenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, veranderde in januari nagenoeg niet (99,0). Het oordeel van de ondernemers over deze werkvoorraad bleef negatief. Het oordeel over de buitenlandse orderpositie verslechterde iets. Het oordeel over de voorraad eindproduct veranderde nauwelijks.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Concurrentiepositie op de buitenlandse markten verbeterd

Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in het vierde kwartaal van2012 op de buitenlandse afzetmarkten (binnen en buiten de EU) verbeterd. Op de binnenlandse markt werd echter een verslechtering waargenomen. Net als vorige kwartalen gaf een aanzienlijk deel (14%) van de ondernemers aan dat onvoldoende vraag momenteel de productie belemmert. De bezettingsgraad van de productie-installaties lag aan het einde van het vierde kwartaal op 73,5 procent, 2 procentpunt lager dan een kwartaal eerder. Het aantal ondernemers dat de productiecapaciteit momenteel als te groot beoordeelde, is groter dan het aantal dat deze te klein vindt.

Hogere afzetprijzen verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers beduidend pessimistischer dan een maand eerder. De ondernemers verwachten een krimp van de productie in de komende drie maanden. De inkopen bij hun leveranciers zullen ook wat afnemen. De aan afnemers in rekening te brengen afzetprijzen zullen stijgen, per saldo verwacht ruim één op de vier ondernemers de prijzen te verhogen. Over de toekomstige werkgelegenheid zijn de ondernemers iets minder somber dan vorige maand.

Verwachting voor januari tot en met maart 2013

Verwachting voor januari 2013 tot en met maart 2013