Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in november 2012 de omzet licht zien dalen ten opzichte van een jaar eerder. Ook het omzetvolume en het productievolume per gemiddelde werkdag lagen onder het niveau van november vorig jaar. De branche rekende opnieuw hogere prijzen voor hun producten. In het derde kwartaal was het volume van de bruto toegevoegde waarde kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2011.

Omzet, productie en afzetprijs (november 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (november 2012)

Minder omzet buitenland

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in november 2012 bijna een half procent lager dan in november het jaar ervoor. In Nederland steeg de omzet weliswaar met bijna 1,5 procent maar in het buitenland werd voor bijna 2,5 procent minder omgezet. November had hetzelfde aantal werkdagen als november 2011 en de afzetprijzen waren hoger. Per gemiddelde werkdag was hiermee het verkoopvolume in november bijna 7,5 procent kleiner dan een jaar eerder.

De lagere omzet was het gevolg van een sterke omzetdaling in de subbranche tabakverwerkende industrie. De voedingsmiddelenindustrie en de drankenindustrie lieten bescheiden omzetstijgingen zien.

Afzetprijzen gestegen

Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie rekenden in november 2012 ruim 7 procent meer voor hun producten dan een jaar eerder. Binnen de gehele industrie was er geen andere branche waar de prijzen zo hard stegen. De prijsstijgingen voor binnenlandse en buitenlandse klanten ontliepen elkaar nauwelijks.

Lagere productie

In november 2012 was de gemiddelde dagproductie van de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 2 procent lager dan in november 2011. Dit was geheel toe te schrijven aan de belangrijkste subbranche voedingsmiddelenindustrie, waar het productievolume bijna 2 procent lager lag. Zowel in de tabakverwerkende industrie als in de drankenindustrie nam de productie met bijna 2,5 procent af.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het derde kwartaal bijna 4 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2011.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)