Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In november 2012 heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie 12 procent minder omzet gerealiseerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag waren zowel het verkoopvolume als het productievolume kleiner. Het niveau van de ontvangen orders lag boven dat van november 2011. Producten werden tegen lagere prijzen afgerekend. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het derde kwartaal van 2012 kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2012)

Omzet neemt af

De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in november 12 procent lager dan in november 2011. De afzetprijzen daalden ten opzichte van dezelfde maand van het vorige jaar. November 2012 had evenveel werkdagen als november een jaar eerder. Het verkoopvolume per gemiddelde werkdag was hiermee 10 procent kleiner.

In november 2012 werd in de subbranche basismetaalindustrie 15 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt nam het bedrag aan verkopen met 11 procent af, op de exportmarkt werd 16 procent minder omgezet. In de metaalproductenindustrie daalde de omzet met 11 procent. In deze subbranche nam de binnenlandse omzet met 14 procent af, terwijl de omzet op de buitenlandse markt met ruim 5 procent daalde.

Lichte stijging orderontvangsten

De basismetaal- en metaalproductenindustrie heeft in november 2012 bijna 2 procent meer aan orders ontvangen dan in dezelfde maand een jaar eerder. De extra bestellingen kwamen volledig uit het buitenland. Daar namen de orderontvangsten met bijna 6 procent in waarde toe. In eigen land was de waarde van de ontvangen orders ruim 3,5 procent lager dan in november 2011.

In de subbranche basismetaalindustrie daalde de vraag met 10 procent. De metaalproductenindustrie kende een toename van 11 procent.

Goedkopere producten

In november 2012 vroeg de basismetaal- en metaalproductenindustrie 2 procent minder voor haar producten dan een jaar eerder. De prijzen op de binnenlandse markt bleven vrijwel gelijk, terwijl de prijzen op de exportmarkt met 4 procent daalden.

Net als in de maanden ervoor was de prijsdaling in de basismetaalindustrie sterker dan in de metaalproductenindustrie. In de eerstgenoemde subbranche werden de producten ruim 5 procent goedkoper, terwijl in de metaalproductenindustrie de prijzen vrijwel gelijk bleven aan die in november 2011.

Productie neemt af

In november 2012 lag de productie van de basismetaal- en metaalproductenindustrie op een lager niveau dan het jaar ervoor. Per gemiddelde werkdag was het productievolume ruim 3 procent kleiner.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het derde kwartaal van 2012 ruim 3,5 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)