Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van december 2012 laat een wisselend beeld zien voor de voedings- en genotmiddelenindustrie. De werkvoorraad is afgenomen, maar de ondernemers zijn gematigd optimistisch in hun verwachtingen voor komende maanden.

Ondernemers ontevreden over werkvoorraad

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode september – november toegenomen ten opzichte van de periode juni - augustus. De productie is eveneens toegenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in december 2 punten lager uit op 99,3. Het oordeel van de ondernemers over deze werkvoorraad verslechterde hierdoor. Ook het oordeel over alleen de buitenlandse orderpositie verslechterde. Het oordeel over de voorraad eindproduct verbeterde daarentegen in december.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Pessimisme in verwachtingen

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers minder pessimistisch dan een maand eerder. De ondernemers verwachten een lichte toename van de productie in de komende drie maanden.  De inkopen bij hun leveranciers zullen echter licht afnemen. De aan afnemers in rekening te brengen afzetprijzen zullen stijgen, één op de vier ondernemers verwacht de prijzen te verhogen. Over de toekomstige werkgelegenheid zijn de ondernemers somberder dan vorige maand. De ondernemers in deze branche zijn echter beduidend positiever gestemd dan in de rest van de industrie.

Verwachting voor december 2012 tot en met februari 2013

Verwachting voor december 2012 tot en met februari 2013