Wegtransporteurs hebben kleine plus in omzet

In het derde kwartaal van 2012 steeg de omzet van de wegtransporteurs met 2 procent. Dit werd vrijwel volledig veroorzaakt door gestegen prijzen. Ondanks de omzetstijging blijven goederenwegvervoerders last hebben van de economisch mindere tijden. Er werden minder grote vrachtvolumes aangeboden door de verminderde groei van de internationale handel en de slechte tijden in de bouw, maar ook door de lagere koopbereidheid van consumenten. Het aantal faillissementen in de eerste negen maanden was bijna even groot als in heel 2011.

Kleine toename omzet door prijsstijging

De omzet van bedrijven in het goederenwegvervoer steeg in het derde kwartaal van 2012 met ruim 2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De licht positieve trend die werd ingezet vanaf het eerste kwartaal van 2012 wordt hierdoor voortgezet. De stijging van de omzet in het derde kwartaal werd grotendeels veroorzaakt door gestegen prijzen. Consumenten kochten in deze periode minder, waardoor de aanvoer onder druk kwam te staan. Dit had een negatief effect op het binnenlandse vervoer.

Omzetontwikkeling goederenwegvervoer
Grafiek 1

Breed aanbod logistieke diensten

Goederenwegvervoerders zetten in 2011 bijna 19 miljard euro om. Het vervoer van goederen is met 85 procent de belangrijkste bron. Goederenwegvervoerders bieden ook veelal andere logistieke diensten aan, zoals expeditie- en opslagactiviteiten, value added logistics en laad-, los- en overslagactiviteiten. Deze activiteiten dragen voor ruim 7 procent aan de omzet bij.

Omzetverdeling naar activiteit
Grafiek 2

Faillissementen

Dat het economisch magere tijden zijn, blijkt ook uit het aantal faillissementen. In 2012 zijn tot en met het derde kwartaal 151 bedrijven failliet gegaan, bijna evenveel als in heel het jaar 2011. Toen gingen 154 bedrijven failliet. In het derde kwartaal gingen 60 bedrijven failliet van de ruim 9 duizend actieve bedrijven.

Aantal faillissementen goederenwegvervoerders
Grafiek 3

Bron: StatLine