Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

In oktober 2012 heeft de elektrotechnische en machine-industrie ruim 2 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was kleiner, het productievolume lag op een hoger niveau. De waarde van de orderontvangsten bleef vrijwel gelijk. De producten werden tegen hogere prijzen verrekend dan een jaar eerder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (oktober 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (oktober 2012)

Hogere omzet

De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie nam in oktober 2012 met ruim 2 procent toe in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De omzettoename op de binnenlandse markt was vrijwel gelijk aan de omzettoename op de exportmarkt. Oktober 2012 telde twee werkdagen meer dan oktober 2011 en de afzetprijzen stegen, dit had een positief effect op de omzet. Per gemiddelde werkdag was het verkoopvolume ruim 8 procent kleiner.

In de onderliggende branche elektronische en elektrische apparatenindustrie nam de omzet met 9 procent toe. De binnenlandse omzet in deze branche was ruim 5 procent lager, terwijl de buitenlandse omzet 16 procent hoger was. In de machine-industrie nam de omzet met ruim 1 procent af. De binnenlandse omzet nam in deze subbranche met ruim 7 procent toe, de buitenlandse omzet nam echter met 3,5 procent af.

Orderontvangsten vrijwel gelijk

In oktober 2012 was de waarde van de ontvangen orders binnen de elektrotechnische en machine-industrie vrijwel gelijk aan de waarde in oktober 2011. De elektronische en elektrische apparatenindustrie haalde ruim 7 procent meer aan orders binnen. Er was wel een groot verschil tussen de ontwikkelingen op de binnenlandse markt en het buitenland. Binnen de landsgrenzen was de waarde van de ontvangen orders 15 procent lager terwijl de waarde op de exportmarkt juist 19 procent hoger was. In de machine-industrie nam de waarde van de nieuwe bestellingen met 3,5 procent af.

Afzetprijs blijft stijgen

In oktober 2012 moest er voor de producten van de elektrotechnische en machine-industrie bijna 1,5 procent meer betaald worden dan een jaar eerder. In de onderliggende branche elektronische en elektrische apparatenindustrie was er wel een duidelijk verschil waarneembaar tussen de prijsstijgingen in het binnenland en het buitenland. Deze waren respectievelijk bijna een half en ruim 2 procent.

Meer geproduceerd

De productie in de elektrotechnische en machine-industrie was in oktober bijna 7 procent hoger dan die van oktober 2011.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)