Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie is in oktober 2012 met bijna 6 procent toegenomen ten opzichte van de omzet van dezelfde maand een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was het verkoopvolume kleiner en het productievolume groter. Vergeleken met oktober 2011 betaalden afnemers meer voor de producten van deze branche. In de chemische en de farmaceutische industrie namen de orderontvangsten toe.

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2012)

Omzet gestegen, verkoopvolume kleiner

De omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in oktober 2012 bijna 6 procent hoger dan in oktober 2011. Zowel over de grens als in het binnenland nam de omzet toe, met respectievelijk bijna 9 en bijna 2 procent. De maand oktober telde dit jaar twee werkdagen meer dan oktober 2011. Het verkoopvolume per gemiddelde werkdag was deze maand ruim 9 procent kleiner in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.

In oktober 2012 sprong de binnenlandse omzet van de subbranche aardolie-industrie er negatief uit. Deze omzet nam met 14 procent af. De totale afname van de omzet in deze onderliggende branche kwam uit op ruim 5 procent. In de chemische industrie nam de omzet het sterkst toe, met 16 procent. De farmaceutische industrie sloot oktober af met 15 procent meer omzet, de rubber- en kunststofproductenindustrie kwam uit op een stijging van bijna 9 procent.

Waarde orderontvangsten hoger

In oktober 2012 kende de chemische industrie 16 procent hogere orderontvangsten dan in oktober vorig jaar. Op de nationale markt stegen de orderontvangsten in deze subbranche met 30 procent, op de exportmarkt met bijna 10 procent.

De farmaceutische industrie kreeg 14 procent meer aan bestellingen binnen. De vraag uit het binnenland steeg met 17 procent, de vraag uit het buitenland met 13 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Prijzen gestegen

De producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie waren in oktober ruim 6 procent duurder dan in oktober 2011. De aardolieproducten stegen het meest in prijs. In deze subbranche werden de producten 12 procent duurder ten opzichte van oktober 2011.

Productie hoger

In oktober 2012 produceerde de branche, voor de achtste maand op rij, meer dan een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie nam met ruim 2,5 procent toe.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)