Oordeel en verwachtingen overige industrie: meubelindustrie

De Conjunctuurtest van november 2012 laat een iets minder somber beeld zien van de meubelindustrie dan een maand eerder. De orderontvangsten zijn afgenomen en de productie bleef nagenoeg gelijk. De orderpositie is echter toegenomen en de verwachtingen voor komende maanden zijn minder negatief. De meubelindustrie maakt, in termen van omzet, slechts één procent uit van de totale industrie.

Werkvoorraad toegenomen

Volgens de ondernemers in de meubelindustrie zijn de orderontvangsten in de periode augustus - oktober afgenomen. Wel was het aantal ondernemers dat een afname aangaf een stuk minder groot dan in de voorgaande negen maanden. De productie is gelijk gebleven. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, steeg en kwam in juli uit op 81,2. De ondernemers in deze branche die de omvang van hun orderportefeuille als te klein beoordelen, zijn nog altijd ruim in de meerderheid, maar wel in mindere mate dan in de voorgaande maand. Over de buitenlandse orderpositie zijn de ondernemers negatiever dan een maand eerder. De voorraden eindproduct worden als te klein beoordeeld. Dit is een verbetering ten opzichte van vorige maand.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Minder negatieve verwachtingen

De ondernemers zijn minder pessimistisch in hun verwachtingen voor de komende drie maanden. Ze verwachten een gelijkblijvende productie in de komende maanden. Daarbij verwachten ze nauwelijks minder in te gaan kopen bij hun leveranciers. Verder wordt er een krimp van de werkgelegenheid voorzien, maar in mindere mate dan een maand eerder. De ondernemers voorzien een kleine toename van de afzetprijzen. Ook over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers nog altijd pessimistisch, maar ook hier minder dan vorige maand.

Verwachting voor november 2012 tot en met januari 2013

Verwachting voor november 2012 tot en met januari 2013

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In mei zullen de oordelen en verwachtingen van de Textiel-, kleding- en lederindustrie worden weergegeven.
Branche                                                 Verslagmaand
Hout- en bouwmaterialenindustrie         december2012
Textiel-, kleding- en lederindustrie          januari 2013
Papier- en grafische industrie                februari 2013
Meubelindustrie                                      maart 2013