Omzetdaling importeurs nieuwe personenauto's door scherpere bijtellings- en bpm-grenzen

In juli was de omzet van de importeurs in nieuwe personenauto’s 11 procent lager dan in juli 2011. Deze daling is voornamelijk toe te schrijven aan de scherpere bijtellings- en bpm-grenzen. Het aantal verkochte nieuwe personenauto’s is in juli 2012 eveneens gedaald. 

Sterkste omzetdaling sinds oktober 2009

De omzetdaling is de sterkste sinds oktober 2009. In april 2012 behaalden de importeurs nog ongeveer 14 procent meer omzet dan dezelfde maand een jaar eerder. De omzetgroei was in juni 2012 opgelopen tot ongeveer 36 procent. Vanaf juli 2012 gelden strengere bijtellings- en bpm-grenzen. Als gevolg hiervan namen de aanschafkosten van een nieuwe personenauto toe, wat mede leidde tot een omzetdaling van de importeurs.

Omzetontwikkeling importeurs in nieuwe personenauto’s

Omzetontwikkeling importeurs in nieuwe personenauto’s

Minder nieuwe personenauto’s verkocht

Mede door de strengere bijtellings- en bpm-grenzen zijn er in juli 2012 minder nieuwe personenauto’s verkocht dan in juli 2011. Het aantal verkochte nieuwe personenauto’s lag ruim 26 procent lager. In juni 2012 werd er nog 51 procent meer nieuwe personenauto’s verkocht dan een jaar eerder. Personenauto’s, die in de maand juni 2012 tijdelijk op naam zijn geregistreerd van een autodealer, kunnen na juni 2012 door de autodealer worden doorverkocht aan de klant. Deze personenauto’s worden doorverkocht tegen de prijs, zoals die gold voor de ingang van de nieuwe bijtellings- en bpm-regels.

Verkopen nieuwe personenauto’s

Verkopen nieuwe personenauto’s

Feron Sarucco en Astrid Kampert

Bron: