Realisaties: transportmiddelenindustrie

De transportmiddelenindustrie heeft in augustus 2012 iets minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook het verkoopvolume per gemiddelde werkdag was kleiner. De waarde van de ontvangen orders was echter hoger. Het productievolume per gemiddelde werkdag nam eveneens toe. De afzetprijzen stegen wederom licht. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal van 2012 kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2012)

Omzet licht gedaald

De omzet van de transportmiddelenindustrie was in augustus 2012 ruim 0,5 procent lager dan in dezelfde maand het jaar ervoor. De afzetprijzen waren iets hoger, het aantal werkdagen bleef gelijk ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De afzet per gemiddelde werkdag nam in augustus met ruim 1,5 procent af.

De buitenlandse omzet nam met ruim 1 procent af, terwijl de omzet op de binnenlandse markt nog met bijna 1 procent toenam ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Orderontvangsten hoger

De waarde van de ontvangen orders in de transportmiddelenindustrie was in augustus 2012 bijna 6 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Deze toename werd geheel veroorzaakt door de vraag vanuit het buitenland. Hier nam de vraag naar nieuwe producten met bijna 10 procent toe. De binnenlandse orderontvangsten daalden nog met ruim 4,5 procent.

Afzetprijzen licht gestegen

De prijzen in de transportmiddelenindustrie zijn in augustus 2012 bijna 1 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Sinds januari 2012 stijgen de prijzen op de exportmarkt harder dan op de binnenlandse markt.

Productie toegenomen

Het productievolume per gemiddelde werkdag is in augustus dit jaar in de transportmiddelenindustrie bijna 4 procent toegenomen ten opzichte van augustus 2011.

Volume bruto toegevoegde waarde afgenomen

In het tweede kwartaal van 2012 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de transportmiddelenindustrie bijna 3,5 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)