Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De elektrotechnische en machine-industrie heeft in augustus 2012 minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag bleef het productievolume vrijwel gelijk en nam het verkoopvolume af. De waarde van de orderontvangsten was hoger. De producten zijn in een jaar tijd iets duurder geworden.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2012)

Lagere omzet

In augustus was de omzet van de elektrotechnische en machine-industrie bijna 9 procent lager dan in augustus 2011. Het aantal werkdagen was gelijk aan dat in augustus 2011 en de prijzen stegen licht; hiermee nam het omzetvolume per gemiddelde werkdag af met 10 procent. De ontwikkelingen in het binnenland waren tegengesteld aan die van het buitenland: vergeleken met augustus 2011 nam de omzet verkregen op de exportmarkt af met 11 procent en nam de omzet in het binnenland toe met bijna 1,5 procent.

In de subbranche machine-industrie was de omzet in augustus 12 procent lager vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Hier was het bedrag aan verkopen in het binnenland ruim 6 procent lager en in het buitenland bijna 14 procent. In de subbranche elektronische en elektrische apparatenindustrie lagen de cijfers anders: de omzet nam licht af ten opzichte van een jaar eerder, met bijna 1 procent. In het binnenland nam de omzet met 15 procent toe en op de exportmarkt werd ruim 6 procent minder omgezet.

Hogere waarde orderontvangsten

In tegenstelling tot de omzet was de waarde van de ontvangen orders in augustus 2012 hoger dan een jaar eerder. Ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie ontvingen 24 procent meer aan orders.

In de machine-industrie namen de orderontvangsten uit het buitenland toe met ruim 35 procent, de waarde van de ontvangen orders in eigen land was ruim 5 procent lager dan in augustus 2011. Ook binnen de elektronische en elektrische apparatenindustrie was de ontwikkeling van de waarde van de ontvangen orders uit het buitenland hoger dan die van de orderontvangsten uit het binnenland. In deze subbranche namen de orders in het binnenland en buitenland met respectievelijk bijna 3,5 en bijna 30 procent toe, waardoor de totale waarde van de ontvangen orders 21 procent toenam ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor.

Prijsstijging constant

De elektrotechnische en machine-industrie vroeg in augustus 2012 ruim 1,5 procent meer voor haar producten dan een jaar eerder. In de machine-industrie lagen de prijzen in augustus 2012 bijna 1,5 procent hoger dan een jaar eerder, in de elektronische en elektrische apparatenindustrie bijna 2,5 procent. Hiermee zijn de prijsontwikkelingen vrijwel gelijk aan die van juli 2012.

Productie vrijwel gelijk

Per gemiddelde werkdag produceerde de elektrotechnische en machine-industrie in augustus 2012 vrijwel evenveel als een jaar geleden.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)