Oordeel en verwachtingen textiel-, kleding- en leerindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van september 2012 laat een negatief beeld zien de textiel-, kleding- en leerindustrie. De orderontvangsten zijn afgenomen in de afgelopen maanden en de ondernemers zijn negatief in hun oordelen. Ook in hun verwachtingen zijn ze overwegend negatief.

Forse afname orderontvangst

Volgens de ondernemers is in de maanden juni tot en met augustus de orderontvangst flink afgenomen ten opzichte van de drie maanden daarvoor. De index orderportefeuille, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is met bijna 3 punten gestegen naar 106,2 (sept  2011=100). Per saldo vindt bijna één derde van de ondernemers dat hun orderpositie te klein is.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Stijging productie en afname personeel verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden blijven de ondernemers pessimistisch. Zij rekenen op een verdere verslechtering, maar wel in mindere mate dan vorige maand. Per saldo verwacht ruim 4 procent van de ondernemers in de maanden september tot en met november een hogere productie te kunnen realiseren. In het personeelsbestand zal echter flink worden gesneden. Bijna één op de vijf ondernemers voorziet personeel af te stoten. Bijna 5 procent van de bedrijven in deze branche verwacht per saldo hun verkoopprijzen te verhogen.

Verwachting voor september tot en met oktober 2012

Verwachting voor september tot en met oktober 2012

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In oktober zullen de oordelen en verwachtingen van de Papier- en grafische industrie worden weergegeven.
Branche                                                 Verslagmaand
Papier- en grafische industrie                oktober 2012, februari 2013, juni 2013
Meubelindustrie                                      november 2012, ,maart 2013, juli 2013
Hout- en bouwmaterialenindustrie         december 2012, april 2013, augustus 2013
Textiel-, kleding- en lederindustrie         januari 2013, mei 2013, september 2013