Realisaties: transportmiddelenindustrie

De transportmiddelenindustrie heeft in juli 2012 fors minder omgezet dan in juli vorig jaar. Ook het verkoopvolume en het productievolume per gemiddelde werkdag waren kleiner. De waarde van de ontvangen orders was eveneens lager. De afzetprijzen stegen wederom licht.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juli 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juli 2012)

Omzet flink gedaald

In juli 2012 was de omzet van de transportmiddelenindustrie 17 procent lager dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Met iets hogere afzetprijzen en een werkdag meer dan juli 2011 daalde de afzet per gemiddelde werkdag in juli dit jaar met 21 procent.

De omzetafname kwam zowel uit het binnenland als uit het buitenland. De buitenlandse omzet nam met 20 procent af, terwijl de omzet op de binnenlandse markt met bijna 7 procent afnam ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Orderontvangsten lager

De transportmiddelenindustrie kon in juli 2012 minder aan orders in de boeken bijschrijven dan in juli 2011. De waarde ervan nam met bijna 7 procent af. De waarde van zowel de binnenlandse als buitenlandse orders nam af. De binnenlandse vraag nam 17 procent af, terwijl de vraag op de buitenlandse markt met ruim 3 procent afnam.

Kleine stijging afzetprijzen

In een jaar tijd zijn de producten van de transportmiddelenindustrie bijna 1 procent duurder geworden. Op de exportmarkt stegen de prijzen in juli 2012 harder dan op de binnenlandse markt.

Productie neemt af

Ten opzichte van juli 2011 is het productievolume per gemiddelde werkdag in de transportmiddelenindustrie in juli dit jaar met 11 procent afgenomen.

Volume bruto toegevoegde waarde afgenomen

In het eerste kwartaal van 2012 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 9 procent kleiner dan een jaar eerder. Deze afname is de eerste na acht kwartalen met gemiddeld 24 procent groei.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)