Realisaties overige industrie: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in juli 2012 minder omgezet dan in de overeenkomstige maand van 2011. Per gemiddelde werkdag waren ook het verkoop- en productievolume kleiner. De branche deed haar producten tegen een hogere prijs van de hand. In de onderliggende branches textiel- en kledingindustrie lagen de orderontvangsten onder het niveau van juli 2011.

Omzet, productie en afzetprijs (juli 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (juli 2012

Minder omzet en verkopen

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in juli 6 procent minder omgezet dan in juli 2011. Met name op de binnenlandse markt daalde het bedrag aan verkopen, daar werd 12 procent minder omgezet. De omzet op de exportmarkt nam met bijna 3 procent af ten opzichte van een jaar eerder. Een hogere afzetprijs beïnvloedde de omzet positief. In juli kromp per gemiddelde werkdag het aantal verkopen met 12 procent.

In juli 2012 was in de onderliggende branche kledingindustrie de omzetafname met bijna 30 procent het sterkst, gevolgd door die in de textielindustrie, waar de afname beperkt bleef tot ruim 7 procent. De lederindustrie had als enige subbranche een hogere omzet (22 procent) in vergelijking met juli vorig jaar.

Aanzienlijk lagere waarde ontvangen orders

In juli 2012 haalde de textielindustrie voor bijna 9 procent minder aan orders binnen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Met 24 procent daalde de waarde van de orderontvangsten uit eigen land harder dan die van buitenlandse klanten, deze bestelden voor bijna 3 procent minder. De kledingindustrie deed het nog slechter en haalde in juli voor bijna een derde minder aan orders binnen dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt daalde de waarde van de orderontvangsten met 19 procent en op de exportmarkt met maar liefst de helft.

Afzetprijs op hoger niveau

De producten van de textiel-, kleding- en lederindustrie waren in juli ruim 2 procent duurder dan in de overeenkomstige maand van 2011. Voor de buitenlandse afnemers steeg de prijs iets harder dan voor de binnenlandse markt. Met bijna 1,5 procent was in de subbranche lederindustrie de prijsstijging het laagst. Zowel de producten van de textiel- als van de kledingindustrie werden ruim 2 procent duurder ten opzichte van juli vorig jaar.

Minder productie

De gemiddelde dagproductie van de branche was in juli ruim 5 procent kleiner vergeleken met een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In oktober (verslagmaand augustus 2012) worden de realisaties in de papier- en grafische industrie uitgelegd.

Branche                                                 Verslagmaand

Papier- en grafische industrie               augustus 2012, december 2012, april 2013

Meubelindustrie                                      september 2012, januari 2013, mei 2013

Hout- en bouwmaterialenindustrie         oktober 2012, februari 2013, juni 2013

Textiel-, kleding- en lederindustrie         november 2012, maart 2013, juli 2013