Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in juli 2012 meer omgezet dan in juli vorig jaar. Het verkoop- en productievolume per gemiddelde werkdag waren groter. Producten van de branche stegen in prijs vergeleken met een jaar eerder. De onderliggende branches chemische en farmaceutische industrie ontvingen in juli respectievelijk minder en meer orders.

Omzet, productie en afzetprijs (juli 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (juli 2012)

Omzet en verkoopvolume hoger

In juli 2012 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie 10 procent meer omgezet dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Op de buitenlandse markt nam de omzet met 18 procent toe, op de binnenlandse markt nam de omzet met ruim 2 procent af. Juli 2012 telde een werkdag meer dan juli 2011. De producten werden ruim 2 procent duurder ten opzichte van een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag steeg het verkoopvolume met bijna 3 procent vergeleken met een jaar geleden.

Met respectievelijk 13 en ruim 25 procent kenden de onderliggende branches aardolie- en farmaceutische industrie in juli een sterke omzettoename. De chemische en de rubber- en kunststofproductenindustrie behaalden respectievelijk bijna 7 en bijna 2 procent meer omzet dan in dezelfde maand van 2011.

Hogere orderontvangsten in farmacie

De farmaceutische industrie heeft in juli 2012 voor 24 procent meer aan orders ontvangen dan in juli vorig jaar. De binnenlandse orders namen met 13 procent toe, de buitenlandse met ruim 25 procent.

In de chemische industrie was de waarde van de ontvangen orders in juli 2012 lager dan een jaar eerder. Deze subbranche haalde voor bijna 2 procent minder aan binnenlandse orders binnen en zag het bedrag aan buitenlandse bestellingen vrijwel gelijk blijven.

Afzetprijs blijft stijgen

In juli 2012 was de afzetprijs in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie ruim 2 procent hoger ten opzichte van juli vorig jaar. Binnen de landsgrenzen stegen de producten bijna 3,5 procent in prijs, buiten de landsgrenzen stegen de producten bijna 1,5 procent in prijs.

Aardolieproducten werden bijna 7 procent duurder in vergelijking met juli 2011 en chemische producten werden bijna 1,5 procent goedkoper. In de farmaceutische industrie bleven de afzetprijzen vrijwel gelijk, terwijl bij de rubber- en kunststofproductenindustrie de prijzen met ruim 0,5 procent licht stegen.

Productievolume neemt toe

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in juli per gemiddelde werkdag ruim 5 procent meer geproduceerd.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)