Monitor motor- en autobranche tweede kwartaal 2012

In het tweede kwartaal van 2012 was de omzet in de motor- en autobranche ruim 4 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet van de importeurs in nieuwe personenauto’s nam het sterkste toe, namelijk ruim 24 procent.

Omzet motor- en autobranche groeit

De omzet in de motor- en autobranche is in het tweede kwartaal van 2012, na een kwartaal met omzetdaling, gegroeid. In vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder is de omzet met ruim 4 procent gestegen. De sterkste groei is behaald door de importeurs van nieuwe personenauto’s. De motorfietsbedrijven zagen hun omzet het hardst afnemen.

Omzetontwikkeling motor- en autobranche

Omzetontwikkeling motor- en autobranche
Aantal openstaande vacatures iets afgenomen

In het tweede kwartaal van 2012 ontstonden 2 duizend nieuwe vacatures. Hetzelfde aantal vacatures werd vervuld. Eind juni 2012 stonden ruim duizend vacatures open. Dit zijn er 200 minder dan in eind maart 2012. Vanaf het eerste kwartaal van 2011 is het aantal openstaande vacatures niet meer toegenomen.

Aantal openstaande vacatures

Aantal openstaande vacatures
Lagere omzet bedrijfsautobranche

De omzet in de bedrijfsautobranche is gedaald. In het tweede kwartaal van 2012 werd in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder 6 procent minder omzet behaald. Dit is de eerste omzetdaling sinds het laatste kwartaal van 2010. De omzet daalde mede door een teruggang in de verkoop van bedrijfsauto’s. Er werden vooral minder bestelauto’s verkocht.

Omzetontwikkeling bedrijfsautobranche

Omzetontwikkeling bedrijfsautobranche
Forse omzetstijging importeurs in nieuwe personenauto’s

In het tweede kwartaal van 2012 is de omzet van importeurs in nieuwe personenauto’s sterk toegenomen. De omzet nam met ruim 24 procent toe ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011. Vanaf het eerste kwartaal van 2011 vlakte de omzetgroei van de importeurs juist af. De omzetgroei in het tweede kwartaal van 2012 is de op één na sterkste groei sinds 1999. Vanaf juli 2012 werden strengere bijtellings- en bpm-grenzen van kracht. Mede hierdoor is de omzet van de importeurs in het tweede kwartaal van 2012 gestegen.

Omzetontwikkeling importeurs nieuwe personenauto’s

Omzetontwikkeling importeurs nieuwe personenauto’s
Omzet personenautobranche licht gestegen

De handelaren in personenauto’s zagen hun omzet in het tweede kwartaal van 2012 enigszins toenemen. In de periode april tot en met juni 2012 nam de omzet met bijna 1 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Dit in tegenstelling tot de twee voorgaande kwartalen, waar er sprake was van omzetdaling. De omzetgroei in de personenautobranche hangt nauw samen met het aantal verkochte personenauto’s. Het aantal verkochte personenauto’s is met ruim 11 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder.

Omzetontwikkeling personenautobranche

Omzetontwikkeling personenautobranche
Meer nieuwe personenauto’s verkocht

Er zijn in het tweede kwartaal van 2012 meer nieuwe personenauto’s verkocht dan een jaar geleden. Het aantal verkochte personenauto’s bedraagt 165 duizend. Vorig jaar werden er in het tweede kwartaal 148 duizend nieuwe personenauto’s verkocht. Vooral in juni werden er meer personenauto’s verkocht, namelijk in totaal ruim 76 duizend. De maandelijkse verkoop is in de afgelopen 12 jaar niet zo hoog geweest. Vanaf juli 2012 gelden de aangescherpte bijtellings- en bpm-grenzen. Hierdoor zijn kopers meer geld kwijt bij de aanschaf van hun nieuwe personenauto.

Verkopen nieuwe personenauto’s

Verkopen nieuwe personenauto’s
Omzet autoservicebedrijven verder gedaald

De autoservicebedrijven hebben in het tweede kwartaal van 2012 ongeveer 7 procent minder omzet behaald dan een jaar eerder. De omzet daalde daarmee harder dan in het vorige kwartaal. Toen kromp de omzet met ruim 4 procent.

Omzetontwikkeling autoservicebedrijven

Omzetontwikkeling autoservicebedrijven
Omzet handel in auto-onderdelen krimpt

Na tien kwartalen met omzetgroei daalde de omzet van de handelaren in auto-onderdelen in de periode april tot en met juni 2012. Er werd ruim 4 procent minder omzet genoteerd dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet van handelaren in auto-onderdelen vlakt sinds medio 2010 langzaam af.

Omzetontwikkeling handel in auto-onderdelen

Omzetontwikkeling handel in auto-onderdelen
Minder omzet motorenbranche

De motorfietsbedrijven noteerden in het tweede kwartaal van 2012 ongeveer 10 procent minder omzet dan in het tweede kwartaal van 2011. De omzet in de motorenbranche hangt nauw samen met het aantal verkochte nieuwe motorfietsen. In vergelijking met vorig jaar werden er in het tweede kwartaal minder nieuwe motorfietsen verkocht.

Omzetontwikkeling motorenbranche

Omzetontwikkeling motorenbranche
Lagere verkoop nieuwe motorfietsen

In het tweede kwartaal van 2012 werden er ongeveer 3500 nieuwe motorfietsen verkocht. Een jaar geleden was de verkoop van nieuwe motorfietsen in dezelfde periode ruim 21 procent hoger. Net als in voorgaande jaren werden er in het tweede kwartaal meer motorfietsen verkocht dan in het eerste kwartaal van het kalenderjaar. Vorig kwartaal werden er circa 3200 motorfietsen verkocht.

Verkopen nieuwe motorfietsen

Verkopen nieuwe motorfietsen

Meer cijfers zijn te vinden op de themapagina Handel en horeca en de themapagina Verkeer en Vervoer