Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van augustus laat een wisselend beeld zien voor de voedings- en genotmiddelenindustrie. De orderontvangsten zijn afgenomen in de afgelopen maanden, maar de ondernemers zijn optimistisch in hun verwachtingen voor komende maanden.

Toename orderontvangsten

De ondernemers zagen in de afgelopen maanden de orderontvangsten afnemen. De productie is in die periode eveneens afgenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, kwam in augustus iets lager uit op 102,9. Het oordeel van de ondernemers over de werkvoorraad verslechterde dan ook. Per saldo 12 procent van de bedrijven bestempelt de orderpositie als klein. Het oordeel over alleen de buitenlandse orderpositie bleef onveranderd. Het oordeel over de voorraad eindproduct verbeterde.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Voorzichtig optimisme in verwachtingen

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden blijven de ondernemers pessimistisch. Zij rekenen op een verdere verslechtering. Desondanks zijn ze verder optimistisch in hun verwachtingen. Ze verwachten een toename van de productie in de komende maanden. Daarbij denken ze meer in te kopen bij hun leveranciers. Ze denken hun afnemers hogere afzetprijzen te kunnen doorberekenen. Wel voorzien de ondernemers een lichte afname van de werkgelegenheid. De ondernemers in deze branche zijn beduidend positiever gestemd dan de rest van de industrie.

Verwachting voor augustus 2012 tot en met oktober 2012

Verwachting voor augustus 2012 tot en met oktober 2012