Oordeel en verwachtingen overige industrie: hout- en bouwmaterialenindustrie

Uit de Conjunctuurenquête Nederland van augustus 2012 blijkt dat het beeld in de hout- en bouwmaterialenindustrie nog altijd somber is. Er zijn minder orders ontvangen, de productie nam af en de ondernemers zijn pessimistisch in hun verwachtingen.

Kleinere werkvoorraad

De ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie hebben in de maanden mei tot en met juli van dit jaar minder orders binnen gekregen. Het is voor de 18e maand op rij dat de orderontvangst daalde. Ook de productie was de afgelopen maanden lager. De index orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, steeg echter met twee punten naar 92,4 (september 2011=100). De orderpositie wordt door de ondernemers nog altijd als te klein beoordeeld. Per saldo is 22 procent die mening toegedaan.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lagere productie met minder personeel

De ondernemers zijn, net als vorige maanden, pessimistisch in hun verwachtingen. Voor de periode augustus tot en met oktober wordt een daling van de productie voorzien. Daarbij verwachten ze beduidend minder in te gaan kopen bij hun leveranciers en lagere prijzen door te berekenen. De omvang van het personeelsbestand zal volgens de ondernemers kleiner worden in de periode augustus tot en met oktober. Ook over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers pessimistisch Zij rekenen op een verdere verslechtering.

Verwachting voor augustus 2012 tot en met oktober 2012

Verwachting voor augustus 2012 tot en met oktober 2012

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In september zullen de oordelen en verwachtingen van de Textiel-, kleding- en lederindustrie worden weergegeven.

Branche                                                         Verslagmaand                                                                                                                  Hout- en bouwmaterialenindustrie                 december 2012, april 2013, augustus 2013                                                                          Textiel-, kleding- en lederindustrie                 september 2012, januari 2013, mei 2013                                                                            Papier- en grafische industrie                       oktober 2012, februari 2013, juni 2013                          Meubelindustrie                                              november 2012, maart 2013, juli 2013