Realisaties: transportmiddelenindustrie

In juni 2012 heeft de transportmiddelenindustrie iets meer omgezet dan in dezelfde maand van 2011. Het verkoopvolume en het productievolume per gemiddelde werkdag waren kleiner. De waarde van de ontvangen orders bleef nagenoeg gelijk. De afzetprijzen stegen licht.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2012)

Lichte stijging omzet

De omzet van de transportmiddelenindustrie was in juni 2012 ruim 1 procent hoger dan in dezelfde maand van 2011. Met iets hogere afzetprijzen en een werkdag meer daalde de afzet per gemiddelde werkdag in juni echter met bijna 5 procent.

De buitenlandse omzettoename was iets groter dan de toename op de binnenlandse markt. De toename op de buitenlandse markt was bijna 1,5 procent, terwijl de omzet op de binnenlandse markt met ruim 0,5 procent toenam ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

In het tweede kwartaal van 2012 is de omzettoename uitgekomen op bijna 5 procent. Net als de negen voorgaande kwartalen wordt de toename geheel veroorzaakt door de buitenlandse omzet.

Orderontvangsten vrijwel gelijk

De waarde van de orderontvangsten in de transportmiddelenindustrie is in juni 2012 vrijwel gelijk gebleven vergeleken met dezelfde maand het jaar ervoor. De binnenlandse vraag nam 6 procent af terwijl de vraag op de buitenlandse markt met ruim 2,5 procent juist toenam.

In het tweede kwartaal van 2012 nam de waarde van de ontvangen orders met 19 procent toe in vergelijking met dezelfde periode van 2011.

Prijzen licht gestegen

De afzetprijzen in de transportmiddelenindustrie zijn in juni 2012 met ruim 1 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. De prijsstijging op de binnenlandse markt en op de buitenlandse markt ontliepen elkaar niet veel.

Het tweede kwartaal van 2012 liet hetzelfde beeld zien. Ook hier stegen de prijzen met ruim 1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Productievolume afgenomen

Het niveau van de productie lag in juni 2012 op een lager niveau dan in dezelfde maand een jaar geleden. Het productievolume per gemiddelde werkdag nam ruim 7 procent af.

In het tweede kwartaal is er ruim 3 procent minder geproduceerd vergeleken met vorig jaar.

Volume bruto toegevoegde waarde afgenomen

In het eerste kwartaal van 2012 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 9 procent kleiner dan een jaar eerder. Deze afname is de eerste na acht kwartalen met gemiddeld 24 procent groei.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)