Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie nam in juni 2012 af in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Ook het omzetvolume per gemiddelde werkdag lag op een lager niveau. Het productievolume bleef vrijwel gelijk. De waarde van de orderontvangsten was hoger. De producten werden tegen hogere prijzen verrekend dan een jaar eerder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2012)

Lagere omzet

De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie nam in juni met bijna 3,5 procent af in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De prijsontwikkeling had een positieve invloed en ook het feit dat juni 2012 een werkdag meer telde dan juni 2011 zorgde voor een positief effect. Per gemiddelde werkdag was het verkoopvolume dan ook kleiner.

In de onderliggende branche de elektronische en elektrische apparatenindustrie nam de omzet met bijna 4 procent toe. De binnenlandse omzet steeg in deze branche harder dan de buitenlandse omzet. In de machine-industrie nam de omzet met bijna 7 procent af. Deze afname werd geheel veroorzaakt door een afname van 11 procent van de omzet op de buitenlandse markt. De binnenlandse omzet nam nog met 13 procent toe.

De elektrotechnische en machine-industrie sloot het tweede kwartaal van 2012 af met bijna 7 procent minder omzet in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2011. Dit werd geheel veroorzaakt door de omzetdaling op de buitenlandse markt.

Meer orders ontvangen

In juni 2012 lag de waarde van de ontvangen orders bijna 5 procent hoger dan een jaar eerder. De elektronische en elektrische apparatenindustrie haalde ruim 5 procent meer aan orders binnen. In de machine-industrie namen de bestellingen met bijna 5 procent toe.

Over het gehele tweede kwartaal namen de orderontvangsten met bijna 2,5 procent toe in vergelijking met het tweede kwartaal van 2011.

Continue prijsstijgingen

In juni 2012 moest er voor de producten van de elektrotechnische en machine-industrie ruim 1 procent meer betaald worden dan een jaar eerder. Ondernemers in de machine-industrie verhoogden hun prijzen met bijna 1 procent, terwijl hun collega’s in de elektronische en elektrische apparatenindustrie bijna 2 procent meer vroegen voor hun producten.

De prijsontwikkelingen lagen in juni op vrijwel hetzelfde niveau als in de eerste twee maanden van het kwartaal. Daarmee zijn de prijzen in deze branche in het tweede kwartaal van 2012 met ruim 1 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011.

Meer geproduceerd

De productie in de elektrotechnische en machine-industrie was in juni 2012 vrijwel gelijk aan die van juni 2011. Met dit resultaat kwam de productie in het gehele tweede kwartaal bijna 1 procent lager uit in vergelijking met hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)