Overige industrie: meubelindustrie

De Conjunctuurtest van juli 2012 laat nog altijd een zeer somber beeld zien van de meubelindustrie. Orderontvangsten en productie zijn flink afgenomen, de orderpositie is klein en de verwachtingen voor komende maanden zijn negatief. De meubelindustrie maakt, in termen van omzet, slechts één procent uit van de totale industrie.

Werkvoorraad klein

Volgens de ondernemers in de meubelindustrie zijn de orderontvangsten in de periode april - juni flink afgenomen. Ook de productie is in die maanden sterk afgenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, daalde iets en kwam in juli uit op 79,2. De ondernemers in deze branche die de omvang van hun orderportefeuille als te klein beoordelen zijn ruim in de meerderheid, maar wel in mindere mate dan voorgaande maanden. Per saldo vindt 21 procent dat gezien de tijd van het jaar er onvoldoende orders in voorraad zijn. Vorige maand was dit nog 41 procent. Ook over de buitenlandse orderpositie zijn de ondernemers minder negatief. De voorraden eindproduct worden overwegend als normaal beoordeeld. Dit is een kleine verbetering ten opzichte van vorige maand.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Concurrentiepositie op buitenlandse markten iets verbeterd

Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in het tweede kwartaal van dit jaar op zowel de afzetmarkt binnen als buiten de EU verbeterd. Net als een kwartaal eerder gaf circa 45 procent van de ondernemers aan dat onvoldoende vraag momenteel de productie belemmerd. De bezettingsgraad van de productie-installaties lag in juli op bijna 78 procent, hetzelfde als een kwartaal eerder. Het aantal ondernemers dat de productiecapaciteit momenteel als te groot beoordeelde, nam iets af in vergelijking met een kwartaal eerder.

Negatieve verwachtingen

De ondernemers zijn pessimistisch in hun verwachtingen voor de komende drie maanden. Er wordt voor het derde kwartaal op minder buitenlandse afzet gerekend. Ze verwachten dan ook een verdere productiekrimp in de komende maanden. Daarbij verwachten ze beduidend minder in te gaan kopen bij hun leveranciers. Ook wordt er een krimp van de werkgelegenheid voorzien. Ze voorzien geen veranderingen in de afzetprijzen. Ook over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers pessimistisch. Zij rekenen op een verdere verslechtering.

Verwachting voor juli 2012 tot en met september 2012

Verwachting voor juli 2012 tot en met september 2012

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In augustus zullen de oordelen en verwachtingen van de hout- en bouwmaterialenindustrie worden weergegeven.

Branche                                                Verslagmaand
Hout- en bouwmaterialenindustrie         augustus 2012, december 2012
Textiel-, kleding- en lederindustrie         september 2012
Papier- en grafische industrie                oktober 2012
Meubelindustrie                                      november 2012