Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie hebben in mei 2012 minder omgezet dan in mei vorig jaar. De omzet in Nederland nam toe terwijl de verkopen aan het buitenland afnamen. Per gemiddelde werkdag was zowel het omzetvolume als het productievolume kleiner. In het eerste kwartaal van 2012 was de bruto toegevoegde waarde hoger dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (mei 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (mei 2012)

Omzet buitenland afgenomen

De omzet in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in mei 2012 ruim 4,5 procent lager dan een jaar eerder. Hogere afzetprijzen hadden een positief effect op de omzet, een werkdag minder had daarentegen een negatief effect. In Nederland werd 3,5 procent meer omzet geboekt. Klanten uit het buitenland lieten het afweten:zij kochten voor 12 procent minder. Dit beeld wordt grotendeels bepaald door de ontwikkelingen in de subbranche voedingsmiddelenindustrie.In de drankenindustrie is ruim 8 procent meer omzet geboekt. Dit is volledig toe te schrijven aan een binnenlandse omzettoename van 17 procent, de export nam met 1,5 procent af. De tabaksindustrie zag de omzet ten opzichte van mei 2011 met 10 procent afnemen, zowel de binnenlandse als buitenlandse verkopen namen af.

Afzetprijzen stijgen

De producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie waren in mei 2012 bijna 2,5 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging ten opzichte van het voorgaande jaar was in mei groter dan de prijsstijging in april. Hiermee is een einde gekomen aan de afvlakking van de prijsstijgingen in de afgelopen negen maanden.

In het binnenland waren de afzetprijzen in mei 2012 bijna 3,5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, buitenlandse afnemers waren met een stijging van 1,5 procent beter af.

In mei 2012 stegen de prijzen in de subbranche voedingsmiddelenindustrie met bijna 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de drankenindustrie stegen de prijzen ruim 3,5 procent, in de tabaksindustrie bijna 7 procent.

Lagere productie

In de voedings- en genotmiddelenindustrie was de gemiddelde dagproductie in mei 2012 ruim 1,5 procent lager dan in mei 2011.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het eerste kwartaal 2012 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie circa een half procent groter dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)