Realisaties: transportmiddelenindustrie

De transportmiddelenindustrie heeft in mei 2012 minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar geleden. De afzet daalde licht. Het productievolume per gemiddelde werkdag lag op een lager niveau dan vorig jaar. De waarde van de ontvangen orders nam echter flink toe. De afzetprijzen stegen licht. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van 2012 kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2012)

Lagere omzet

In mei 2012 was de omzet van de transportmiddelenindustrie ruim 4 procent lager dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Met iets hogere afzetprijzen en een werkdag minder daalde de afzet met ruim 0,5 procent.

De omzetafname werd geheel veroorzaakt door de resultaten op de binnenlandse markt. Hier nam de omzet met 19 procent af, terwijl de resultaten op de exportmarkt nog met bijna 4 procent toenamen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Orderontvangsten flink toegenomen

De waarde van de ontvangen orders in de transportmiddelenindustrie is in mei 2012 met bijna 30 procent flink toegenomen in vergelijking met dezelfde maand het jaar ervoor. De ontwikkelingen op de binnenlandse en buitenlandse markt ontliepen elkaar niet veel.

Prijzen licht gestegen

De afzetprijzen in de transportmiddelenindustrie zijn in mei 2012 met 1 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Binnenlandse afnemers betaalden evenveel voor hun product als buitenlandse klanten.

Productievolume afgenomen

Het niveau van de productie lag in de maand mei 2012 op een lager niveau dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het productievolume per gemiddelde werkdag nam bijna 2,5 procent af.

Volume bruto toegevoegde waarde afgenomen

In het eerste kwartaal van 2012 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 9 procent kleiner dan een jaar eerder. Deze afname is de eerste na acht kwartalen met gemiddeld 24 procent groei.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)