Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De elektrotechnische en machine-industrie heeft in mei 2012 minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag nam het productievolume af. Ook de waarde van de orderontvangsten was lager. De producten zijn iets duurder geworden vergeleken met mei 2011.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2012)

Fors lagere omzet

De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie was in mei 2012 17 procent lager dan in mei 2011. Ten opzichte van vorig jaar telde mei een werkdag minder. De prijzen stegen licht.

De forse omzetdaling is vooral terug te zien in de subbranche machine-industrie. In deze subbranche daalde de buitenlandse omzet in mei met 25 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. In het binnenland nam de omzet in deze subbranche met bijna 9 procent af. In de elektronische en elektrische apparatenindustrie liet ook de omzet op de exportmarkt een afname zien, de omzet daalde met bijna 9 procent. In het binnenland werd door de elektronische en elektrische apparatenindustrie voor 12 procent meer verkocht.

Lagere waarde orderontvangsten

Ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie ontvingen ruim 2 procent minder aan orders.

In de machine-industrie daalden de orderontvangsten uit het buitenland met ruim 4,5 procent. De waarde van ontvangen orders in eigen land daalde in deze subbranche met bijna 6 procent. De elektronische en elektrische apparatenindustrie liet een ander beeld zien: hier daalde de waarde van de ontvangen orders uit het buitenland met ruim 2,5 procent, maar steeg deze waarde op de binnenlandse markt met 17 procent.

Prijsstijging constant

De elektrotechnische en machine-industrie vroeg in mei 2012 ruim 1 procent meer voor haar waar dan een jaar eerder. Het afgelopen jaar vertoonde de branche maandelijks een stijging in die orde van grootte. In de machine-industrie lagen de prijzen in mei 2012 bijna 1 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl in de elektronische en elektrische apparatenindustrie de producten bijna 2 procent duurder waren dan een jaar eerder.

Productie neemt af

De elektrotechnische en machine-industrie produceerde in mei 2012 minder dan een jaar geleden. Het productievolume per gemiddelde werkdag daalde ruim 4,5 procent.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)