Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in mei 2012 meer omgezet dan in mei vorig jaar. Het verkoop- en productievolume per gemiddelde werkdag waren groter.

Producten van de branche stegen in prijs vergeleken met een jaar eerder. De onderliggende branches chemische en farmaceutische industrie hadden in mei respectievelijk hogere en lagere orderontvangsten.

Omzet, productie en afzetprijs (mei 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (mei 2012)

Omzet en verkoopvolume hoger

In mei 2012 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie bijna 5 procent meer omgezet dan in dezelfde maand het jaar ervoor. In het buitenland nam de omzet sterk toe met bijna 10 procent, terwijl op de binnenlandse markt de omzet met bijna 3 procent daalde. In mei werd de omzettoename voor een belangrijk deel gedragen door een hogere afzetprijs. Per gemiddelde werkdag steeg het verkoopvolume met bijna 6 procent vergeleken met een jaar geleden.

De onderliggende branches aardolie- en chemische industrie hadden in mei een omzettoename van respectievelijk ruim 6 procent en bijna 6 procent. De farmaceutische en de rubber- en kunststofproductenindustrie behaalden respectievelijk ruim 9 en ruim 4 procent minder omzet dan in dezelfde maand van 2011.

Hogere orderontvangsten in chemie

De chemische industrie heeft in mei 2012 voor 4,5 procent meer aan orders ontvangen dan in mei vorig jaar. Deze toename van de buitenlandse orderontvangsten was bijna 5 procent, de binnenlandse markt bleef licht achter met een toename van bijna 4 procent.

In de farmaceutische industrie was de waarde van de ontvangen orders in mei 2012 aanzienlijk lager dan een jaar eerder. Deze subbranche haalde voor 13 procent minder aan buitenlandse orders binnen en zag het bedrag aan binnenlandse bestellingen zelfs met 20 procent afnemen.

Afzetprijs blijft stijgen

In mei 2012 was de afzetprijs bijna 4 procent hoger ten opzichte van mei vorig jaar. Binnen de landsgrenzen stegen de producten wat meer in prijs dan erbuiten.

De aardolie- en de chemische industrie droegen wederom het meest bij aan de prijsstijging in de branche. Olieproducten werden bijna 7 procent duurder in vergelijking met mei 2011, chemische producten stegen ruim 1,5 procent in prijs. In de farmaceutische industrie bleven de afzetprijzen vrijwel gelijk, terwijl bij de rubber- en kunststofproductenindustrie de prijzen met bijna 1,5 procent stegen.

Productievolume neemt toe

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in mei per gemiddelde werkdag ruim 3 procent meer geproduceerd dan in de overeenkomstige maand van 2011.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)