Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De omzet in de voedings- en genotmiddelenindustrie is in april 2012 afgenomen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het omzetvolume en het productievolume per gemiddelde werkdag namen ook af. De prijzen lagen in april op een hoger niveau dan in april vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (april 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (april 2012)

Lagere omzet

In de voedings- en genotmiddelenindustrie is de omzet in april 2012 ruim 7 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In tegenstelling tot de afgelopen maanden nam deze maand het bedrag aan verkopen in eigen land af. Ook over de grens nam de omzet af. Op de nationale markt werd er voor ruim 3 procent minder verkocht en op de exportmarkt 11 procent minder. April 2012 telde één werkdag minder dan april 2011 en de prijzen stegen licht. Hiermee werd het omzetvolume per gemiddelde werkdag bijna 4,5 procent kleiner.

Producten iets duurder

De producten in de voedings- en genotmiddelenbranche waren in april 2012 bijna 2,5 procent duurder dan in april afgelopen jaar; wel stijgen de prijzen sinds april 2011 steeds minder hard. Prijsontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie zijn hier voornamelijk debet aan: in april 2012 waren de prijzen in deze branche nog geen 2 procent hoger dan een jaar eerder.

In de totale voedings- en genotmiddelenindustrie waren klanten op de binnenlandse markt ruim 3,5 procent meer kwijt voor hun producten. Op de buitenlandse markt stegen de prijzen bijna 1 procent.

Productie neemt af

In april 2012 is er in de voedings- en genotmiddelenindustrie per gemiddelde werkdag bijna 8 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal 2011 ruim 3,5 procent groter dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)