Realisaties: transportmiddelenindustrie

In april 2012 heeft de transportmiddelenindustrie meer af- en omgezet dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Ook de waarde van de ontvangen orders nam toe. Het productievolume per gemiddelde werkdag bleef nagenoeg gelijk. De afzetprijzen stegen licht.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2012)

Omzet toegenomen

In april 2012 was de omzet van de transportmiddelenindustrie 17 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De afzetprijzen stegen licht, maar april telde daarnaast een werkdag minder dan in 2011. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag nam daarmee toch nog 22 procent toe. De buitenlandse verkopen stegen harder dan de binnenlandse omzet. De buitenlandse verkopen namen met 21 procent toe, terwijl de binnenlandse omzet met ruim 8 procent steeg ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Toenemende vraag naar nieuwe producten

De waarde van de ontvangen orders in de transportmiddelenindustrie is in april 2012 met 21 procent flink toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. De buitenlandse vraag nam met 23 procent toe terwijl de vraag naar nieuwe producten vanuit het binnenland ruim 15 procent toenam.

Lichte prijsstijging

In april 2012 zijn in de transportmiddelenindustrie de afzetprijzen ruim 1 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De afzetprijzen op de binnenlandse en buitenlandse markt ontliepen elkaar niet veel.

Productievolume vrijwel gelijk

Het productievolume in de transportmiddelenindustrie bleef in de maand april van dit jaar vrijwel gelijk aan dat van april 2011.

Volume bruto toegevoegde waarde groeit minder hard

In het vierde kwartaal van 2011 was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 6 procent groter dan een jaar eerder. In de vier voorgaande kwartalen was dit volume met gemiddeld ruim 30 procent op jaarbasis een stuk groter.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)