Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In april 2012 heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie minder omgezet dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was het productievolume vrijwel gelijk aan dat in dezelfde maand vorig jaar. Het niveau van de ontvangen orders lag onder dat van april 2011. Producten werden tegen lagere prijzen afgerekend.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2012)

Omzet neemt af

In april was de omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 9 procent lager dan in april 2011. Door lagere afzetprijzen en een werkdag minder was de hoeveelheid verkochte producten per gemiddelde werkdag ruim 2,5 procent minder.

In april 2012 werd in de subbranche basismetaalindustrie 15 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De ontwikkelingen op de nationale en de exportmarkt ontliepen elkaar niet veel. In de metaalproductenindustrie daalde de omzet met ruim 4,5 procent. In deze subbranche nam de binnenlandse omzet met ruim 6 procent af. Vanuit het buitenland daalde de vraag bijna 2 procent.

Weer lagere waarde ontvangen orders

In april 2012 was de waarde van de ontvangen orders in de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 9 procent lager dan die in april 2011. Hierbij daalde de waarde van de door buitenlandse klanten geplaatste orders sterker dan die op de binnenlandse markt.

In de subbranche basismetaalindustrie daalde de vraag met 15 procent. De metaalproductenindustrie kende een afname van ruim 4,5 procent.

Goedkopere producten

De basismetaal- en metaalproductenindustrie vroeg in april 2012 ruim 1 procent minder voor haar producten dan een jaar eerder. De prijzen op de binnenlandse markt bleven vrijwel gelijk aan die van een jaar eerder, terwijl die op de exportmarkt met bijna 2,5 procent daalden.

In de subbranche basismetaalindustrie zijn de producten bijna 3,5 procent goedkoper geworden. In de metaalproductenindustrie bleven de prijzen vrijwel gelijk aan die van april 2011.

Productie vrijwel gelijk

Het productievolume per gemiddelde werkdag was in april 2012 vrijwel gelijk aan dat van april vorig jaar.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het vierde kwartaal van 2011 ruim 1 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Het is de eerste afname na zeven kwartalen met groei.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)