Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in april 2012 meer omgezet dan in april vorig jaar. Het verkoop- en productievolume waren per gemiddelde werkdag groter.

Producten van de branche stegen in prijs vergeleken met een jaar eerder. De onderliggende branches chemische en farmaceutische industrie hadden in april respectievelijk hogere en lagere orderontvangsten. April 2012 had een werk-dag minder dan dezelfde maand van 2011.

Omzet, productie en afzetprijs (april 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (april 2012)

Omzet en verkoopvolume hoger

In april 2012 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie ruim 8 procent meer omgezet dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Op de buitenlandse markt nam de omzet sterker toe dan op de binnenlandse markt. In april werd de omzettoename voor een belangrijk deel gedragen door een hogere afzetprijs. Per gemiddelde werkdag steeg het verkoopvolume met bijna 9 procent vergeleken met een jaar geleden.

Met respectievelijk 13 en bijna 7 procent hadden de onderliggende branches aardolie- en chemische industrie in april een sterke omzettoename. De farmaceutische en de rubber- en kunststofproductenindustrie behaalden respectievelijk ruim 2,5 en ruim 3 procent minder omzet dan in dezelfde maand van 2011.

Hogere orderontvangsten in chemie

De chemische industrie heeft in april 2012 voor ruim 3,5 procent meer aan orders ontvangen dan in april vorig jaar. Deze toename kwam volledig op conto van hogere orderontvangsten op de buitenlandse markt. Hier steeg de waarde van de ontvangen orders met ruim 7 procent ten opzichte van april 2011. Op de binnenlandse markt was, met een afname van 2,5 procent, het beeld een stuk minder rooskleurig.

In de farmaceutische industrie was de waarde van de ontvangen orders in april 2012 aanzienlijk lager dan een jaar eerder. Deze subbranche haalde voor bijna 9 procent minder aan buitenlandse orders binnen en zag het bedrag aan binnenlandse bestellingen met bijna 8 procent afnemen.

Afzetprijs blijft stijgen

In april 2012 was de afzetprijs bijna 5 procent hoger ten opzichte van april vorig jaar. Binnen de landsgrenzen, maar ook erbuiten, stegen de producten vrijwel gelijk in prijs.

De aardolie- en de chemische industrie droegen het meest bij aan de prijsstijging in de branche. Olieproducten werden ruim 9 procent duurder in vergelijking met april 2011, chemische producten stegen ruim 2 procent in prijs. In de farmaceutische industrie bleven de afzetprijzen vrijwel gelijk, terwijl bij de rubber- en kunststofproductenindustrie de prijzen met bijna1,5 procent stegen.

Productievolume neemt toe

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in april per gemiddelde werkdag bijna

6 procent meer geproduceerd.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)