Voedings- en genotmiddelenindustrie

Oordeel orderpositie verslechterd

Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie hebben in mei meer orders in portefeuille dan een maand eerder. De index van de orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt kwam uit op 102,5 (sept 2011=100). Ondanks deze toename verslechterde het oordeel van de ondernemers over de werkvoorraad echter. Door per saldo één op de tien bedrijven wordt de orderpositie als te klein beoordeeld. De groep met een negatief oordeel groeide voor de vierde achtereenvolgende maand.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)
Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lagere productie en hogere afzetprijzen

Per saldo verwacht bijna 4 procent van de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenbranche in mei, juni en juli minder te zullen produceren dan in de drie voorafgaande maanden van dit jaar het geval was.
Aan de klanten zullen hogere afzetprijzen in rekening worden gebracht; dat is de verwachting van per saldo 7 procent van de bedrijven. Een maand eerder was dit nog 16 procent. De werkgelegenheid zal per saldo volgens ruim 3 procent gaan afnemen. Bij 76 procent van de bedrijven blijft het personeelsbestand onveranderd.  Bij ruim 13 procent wordt een inkrimping voorzien terwijl 10 procent  verwacht personeel te zullen gaan aantrekken.

Verwachting voor mei 2012 tot en met juli 2012
 Verwachting voor mei 2012 tot en met juli 2012