Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in maart 2012 minder omgezet dan een jaar eerder. De omzet in Nederland bleef vrijwel gelijk en de verkopen aan het buitenland namen af. De producten werden tegen hogere prijzen afgezet dan in maart 2011. Het omzet- en productievolume per gemiddelde werkdag was groter.

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2012)

Minder omzet voedingsmiddelenindustrie

In maart 2012 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 1,5 procent minder omzet geboekt dan een jaar eerder. Deze daling is volledig toe te schrijven aan de voedingsmiddelenindustrie, waar de omzet met bijna 5,5 procent afnam. In deze subbranche daalde de omzet aan klanten in het buitenland met 10 procent en voor het eerst sinds mei 2010 was de binnenlandse omzet lager (bijna een half procent) dan een jaar eerder. De subbranches drankenindustrie en tabakverwerkende industrie wisten in maart 2012 wel meer te verkopen dan in maart van het voorgaande jaar

Een werkdag minder dan in maart 2011 had een nadelig effect op de omzet terwijl hogere afzetprijzen een positieve invloed hadden. De gemiddelde dagomzet was daarmee in maart 1,5 procent hoger dan in maart 2011.

In het eerste kwartaal van 2012 is de omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 1 procent afgenomen vergeleken met een jaar eerder. De verkopen in Nederland namen 3,5 procent toe, buitenlandse klanten kochten voor bijna 5 procent minder.

Prijsstijging neemt af

De afzetprijzen van de voedings- en genotmiddelenindustrie zijn in maart met iets meer dan 1,5 procent gestegen ten opzichte van maart 2011. Afnemers in Nederland betaalden ruim 2,5 procent meer en in het buitenland waren klanten ruim 0,5 procent duurder uit. De prijzen stijgen sinds april 2011 steeds minder sterk; dit heeft geheel betrekking op de subbranche voedingsmiddelenindustrie waar de afzetprijzen in maart nog maar 1 procent hoger waren dan een jaar eerder. In Nederland moest voor producten uit deze subbranche 2,5 procent meer worden betaald,terwijl buitenlandse afnemers ruim 0,5 procent goedkoper uit waren dan een jaar eerder. De afzetprijzen in de subbranches drankenindustrie en tabakverwerkende industrie zijn vrij stabiel.

Producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie waren in het eerste kwartaal van 2012 bijna 3 procent duurder dan een jaar eerder. Voor afnemers in Nederland stegen de prijzen bijna 4 procent, terwijl de buitenlandse afnemers bijna 2 procent meer betaalden.

Productie toegenomen

De gemiddelde dagproductie in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in maart 2012 bijna 2,5 procent hoger dan een jaar eerder.

In het eerste kwartaal van 2012 is per gemiddelde werkdag 0,5 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal 2011 ruim 3,5 procent groter dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)