Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In maart 2012 heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie minder omzet gerealiseerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het productievolume per gemiddelde werkdag was groter. De producten van de branche werden iets goedkoper. Het niveau van de ontvangen orders lag onder dat van maart 2011.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2012)

Omzet neemt af

In maart was de omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie 11 procent lager dan in maart 2011. Door lagere afzetprijzen en een werkdag minder was de hoeveelheid verkochte producten per gemiddelde werkdag ruim 6 procent minder.

In maart 2012 werd in de subbranche basismetaalindustrie 21 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De binnenlandse omzet nam met 12 procent af. Op de buitenlandse markt daalde de omzet 24 procent. In de metaalproductenindustrie daalde de omzet met ruim 2,5 procent. In deze subbranche ontliepen de ontwikkelingen op de binnenlandse en de exportmarkt elkaar niet veel.

De basismetaal- en metaalproductenindustrie sloot het eerste kwartaal van 2012 af met bijna 6 procent minder omzet in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2011. In de basismetaalindustrie was het bedrag aan verkopen 13 procent minder en in de metaalproductenindustrie bleef de omzet vrijwel gelijk aan die van het eerste kwartaal van 2011.

Fors lagere waarde ontvangen orders

In maart 2012 was de waarde van de ontvangen orders in de basismetaal- en metaalproductenindustrie 15 procent lager dan die in maart 2011. Hierbij daalde de waarde van de door buitenlandse klanten geplaatste orders sterker dan die van de binnenlandse markt.

De orderontvangsten waren in het eerste kwartaal van 2012 bijna 3,5 procent lager dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hierbij daalde in de subbranche basismetaalindustrie de waarde van de ontvangen bestellingen aanzienlijk sterker dan in de metaalproductenindustrie.

Producten iets goedkoper

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie werden de producten in maart 2012 bijna 0,5 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen op de binnenlandse markt stegen, terwijl die op de exportmarkt daalden.

In de subbranche basismetaalindustrie stegen de prijzen op de binnenlandse markt met ruim 1,5 procent. Op de exportmarkt daalden de prijzen met bijna 4 procent ten opzichte van maart 2011. In de metaalproductenindustrie stegen de prijzen bijna 1 procent. Ontwikkelingen op de binnenlandse en de exportmarkt ontliepen elkaar niet veel.

In het eerste kwartaal van 2012 waren de prijzen vrijwel gelijk aan die van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Productie neemt toe

In vergelijking met een jaar geleden werd er in maart 2012 per gemiddelde werkdag bijna 1,5 procent meer geproduceerd door de basismetaal- en metaalproductenindustrie. De basismetaalindustrie noteerde een groei van bijna 1 procent. In de metaalproductenindustrie werd ruim 1 procent meer geproduceerd.

In vergelijking met een jaar geleden werd er in het eerste kwartaal van 2012 bijna 1 procent minder geproduceerd.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het vierde kwartaal van 2011 ruim 1 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Het is de eerste afname na zeven kwartalen met groei.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)