Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In februari 2012 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie minder omzet geboekt dan een jaar eerder. Hogere afzetprijzen en een werkdag meer konden de omzet niet doen stijgen. De omzet in Nederland nam toe terwijl de exportwaarde afnam. In februari nam, naast het aantal verkochte eenheden, ook het aantal geproduceerde eenheden per gemiddelde werkdag af. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal 2011 groter dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2012)

Lagere omzet buitenland

Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie hebben in februari 2012 hun omzet met bijna 3 procent zien afnemen ten opzichte van februari 2011. De omzet in Nederland nam 4 procent toe, klanten in het buitenland kochten daarentegen voor 9 procent minder. Deze ontwikkelingen zijn bijna geheel veroorzaakt door de voedingsmiddelenindustrie. In de drankenindustrie nam de omzet met bijna 6,5 procent toe terwijl in de tabakverwerkende industrie voor 11 procent minder werd omgezet.

Door bijna 3 procent hogere afzetprijzen en een werkdag meer kwam het omzetvolume per gemiddelde werkdag voor de gehele branche 10 procent lager uit dan in februari vorig jaar.

Prijsstijging vlakt af

In februari 2012 waren de producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 3 procent duurder dan een jaar eerder. In Nederland moest ruim 4 procent meer betaald worden, buitenlandse afnemers waren bijna 2 procent duurder uit. Sinds april 2011 stijgen de prijzen steeds minder hard, vooral de prijzen voor de buitenlandse markt. Dit beeld kan voornamelijk worden toegeschreven aan de voedingsmiddelenindustrie, in de subbranches drankenindustrie en tabakverwerkende industrie bleef de prijsontwikkeling vrij stabiel.

Productie lager

De gemiddelde dagproductie in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in februari 2012  ruim 4,5 procent lager dan in februari een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal 2011 ruim 3,5 procent groter dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)