Realisaties: transportmiddelenindustrie

De transportmiddelenindustrie heeft in februari 2012 minder omzet gerealiseerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. De waarde van de ontvangen orders nam eveneens af. Het productievolume per gemiddelde werkdag lag op een lager niveau dan een jaar eerder. De afzetprijzen zijn licht gestegen. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2011 groter dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2012)

Omzetafname

In februari 2012 was de omzet van de transportmiddelenindustrie bijna 9 procent lager dan in dezelfde maand het jaar ervoor. De afzetprijzen stegen licht en februari telde een extra werkdag vergeleken met vorig jaar. Dit heeft echter geen positief effect gehad op de omzet. De binnenlandse verkopen daalden harder dan de buitenlandse omzet. Op de binnenlandse markt daalde de omzet met 10 procent, terwijl op de buitenlandse markt de verkopen met bijna 8 procent daalden ten opzichte van vorig jaar.

Waarde ontvangen orders lager

De orderontvangsten lieten een negatief beeld zien. In februari 2012 was de waarde van de orderontvangsten 15 procent lager dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Nederlandse klanten plaatsten nog wel meer orders, hier namen de orderontvangsten met 19 procent toe. De buitenlandse vraag nam met 23 procent af ten opzichte van een jaar eerder.

Lichte prijsstijging

De afzetprijzen zijn in februari 2012 in de transportmiddelenindustrie bijna 1,5 procent verhoogd ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De prijzen op de buitenlandse markt stegen iets sterker dan die op de binnenlandse markt.

Productie neemt af

In februari 2012 lag de productie van de transportmiddelenindustrie op een lager niveau dan het jaar ervoor. Het productievolume per gemiddelde werkdag nam met 6 procent af.

Volume bruto toegevoegde groeit minder hard

In het vierde kwartaal van 2011 was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 6 procent groter dan een jaar eerder. In de vier voorgaande kwartalen was dit volume met gemiddeld ruim 30 procent op jaarbasis een stuk groter.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)