Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In februari 2012 heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie meer omgezet dan een jaar eerder. Het omzet- en productievolume per gemiddelde werkdag waren kleiner. Prijzen bleven vrijwel gelijk. Het volume van de bruto toegevoegde waarde nam in het vierde kwartaal van 2011 af ten opzichte van een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2012)

Meer omzet, minder verkoopvolume

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie werd in februari 4 procent meer omgezet dan in februari 2011. Februari telde een werkdag meer dan in 2011. Dit had een gunstig effect op de omzet. De prijzen bleven vrijwel gelijk aan die van een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag daalde de afzet met bijna 1,5 procent.

In februari 2012 werd in de subbranche basismetaalindustrie 11 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De binnenlandse omzet nam met bijna 30 procent af. Op de buitenlandse markt daalde de omzet bijna 6 procent. In de metaalproductenindustrie steeg de omzet met 14 procent. In deze subbranche ontliepen de ontwikkelingen op de binnenlandse en de exportmarkt elkaar niet veel.

Prijzen vrijwel gelijk

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie waren de prijzen in februari 2012 vrijwel gelijk aan die van een jaar eerder. De prijzen op de binnenlandse markt stegen, terwijl die op de exportmarkt daalden.

In de subbranche basismetaalindustrie stegen de prijzen op de binnenlandse markt met ruim 1,5 procent. Op de exportmarkt daalden de prijzen met ruim 1,5 procent ten opzichte van februari 2011. In de metaalproductenindustrie werden op de binnenlandse en op de exportmarkt de producten respectievelijk bijna 1 procent en 1,5 procent duurder.

Productie neemt af

In vergelijking met een jaar geleden werd er in februari 2012 per gemiddelde werkdag 2 procent minder geproduceerd door de basismetaal- en metaalproductenindustrie. Het productievolume in de basismetaalindustrie was vrijwel gelijk aan dat van februari 2011. In de metaalproductenindustrie werd bijna 2 procent minder geproduceerd.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het vierde kwartaal van 2011 ruim 1 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Het is de eerste afname na zeven kwartalen met groei.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)