Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in februari 2012 meer omgezet dan in de vergelijkbare maand van het jaar ervoor. In dit schrikkeljaar had februari een werkdag meer. Per gemiddelde werkdag waren het verkoop- en het productievolume kleiner. De producten werden tegen een hogere prijs verkocht. De chemische industrie haalde in februari een hogere waarde aan orderontvangsten binnen, terwijl bij de farmaceutische industrie, voor de vierde keer op rij, de orderontvangsten minder waren dan in de vergelijkbare maand van het jaar ervoor. In het vierde kwartaal van vorig jaar was de bruto toegevoegde waarde van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie kleiner dan in het overeenkomstige kwartaal van 2010.

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2012)

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2012)

Omzet hoger

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in februari 10 procent meer omgezet in vergelijking met februari vorig jaar. De branche deed in het buitenland, met een omzettoename van bijna 12 procent, de beste zaken. In het binnenland groeide het bedrag aan verkopen met 9 procent. In februari werd de omzetstijging bijna geheel veroorzaakt door een hogere afzetprijs. Bij de aardolie-industrie lag de omzet in februari 18 procent boven het niveau van februari 2011. In de chemische industrie was er een prijsstijging van 4,5 procent en nam het bedrag aan verkopen met ruim 8 procent toe. De farmaceutische en de rubber- en kunststofproductenindustrie hebben in februari respectievelijk 13 en ruim 2,5 procent  minder omgezet dan een jaar eerder. De omzetafnames van deze subbranches werden grotendeels gedragen door kleinere verkoopvolumes.

Hogere orderontvangsten in de chemische industrie

In de chemische en de farmaceutische industrie lagen de waarden van de ontvangen orders respectievelijk 3,5 boven en 10 procent onder het niveau van een jaar eerder. Bij de chemische industrie sprong vooral de ontwikkeling in het binnenland er uit: hier werd voor bijna 7 procent meer aan orders ontvangen. Over de grens haalde deze subbranche bijna 2 procent hogere orderontvangsten binnen.

Ook in de farmaceutische industrie werden op de binnenlandse markt goede zaken gedaan. Daar steeg de waarde van de ontvangen orders met ruim 5 procent ten opzichte van februari 2011. Buiten de landsgrenzen lagen in deze onderliggende branche de orderontvangsten 12 procent lager dan in de overeenkomstige maand van 2011.

Afzetprijs stijgt minder hard

In februari 2012 waren de producten van de aardolie-, chemische, rubber en kunststofproductenindustrie bijna

10 procent duurder in vergelijking met februari 2011. Op de exportmarkt steeg de afzetprijs iets minder dan op de nationale markt. In februari lagen de prijzen van de olieproducten ruim 18 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder. Ook de chemische producten werden, met 4,5 procent, duurder afgerekend. In de farmaceutische industrie waren de prijzen vrijwel gelijk, terwijl in de rubber- en kunststofproductenindustrie de prijsstijging bijna 2,5 procent was.

Productievolume kleiner

De branche produceerde in februari 2012 per gemiddelde werkdag bijna 1,5 procent minder dan in de overeenkomstige maand van 2011.

Kleiner volume bruto toegevoegde waarde

In het vierde kwartaal van vorig jaar was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie ruim 3 procent kleiner dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)