Ttransportmiddelenindustrie

De verwachtingen voor de komende drie maanden zijn opvallend positief in de transportmiddelenindustrie. Ondernemers in deze branche voorzien een toename van zowel de productie als de werkgelegenheid in deze periode. De werkvoorraad nam in maart van dit jaar opnieuw licht toe. Bedrijven in deze branche zijn wel negatief over de omvang van hun huidige orderportefeuille.

Werkvoorraad neemt opnieuw licht toe

De ondernemers in de transportmiddelenindustrie hebben in maart van dit jaar iets meer orders in portefeuille dan een maand eerder. De index van de orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, kwam uit op 101,3 (sept 2011=100). In februari was dit nog 99,8. De werkvoorraad nam volgens de ondernemers in deze branche het afgelopen halfjaar nagenoeg onafgebroken toe.
De ondernemers zijn wel negatief over de omvang van hun orderportefeuille. Per saldo vindt bijna 16 procent van hen dat er gezien de tijd van het jaar te weinig orders op de plank liggen.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename van de productie en de werkgelegenheid verwacht

Per saldo verwacht ruim één tiende van de ondernemers de komende drie maanden een toename van de productie. Ook verwacht per saldo maar liefst bijna 15 procent van hen een toename van de personeelssterkte in diezelfde periode. Dat is opvallend, want voor de totale industrie verwacht per saldo 6 procent juist een afname van de werkgelegenheid. Per saldo verwacht bijna 4 procent van de ondernemers in de transportmiddelenindustrie een daling van de verkoopprijs. In de totale industrie voorziet men daarentegen stijgende verkoopprijzen.

Verwachting voor maart tot en met mei 2012

Verwachting voor maart tot en met mei 2012